България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. д-р Ценов: Да се отнема регистрацията на лесовъдите при доказани нарушения

Бъдещите лесовъди ще трябва да държат изпит, за да бъдат регистрирани

04.05.2015 | 10:50 Редактор: Радослава Димитрова
Инж. д-р Ценов: Да се отнема регистрацията на лесовъдите при доказани нарушения

Използване на обществено полезен труд, когато не може да се плати глобата и отнемане на регистрацията на лесовъдите при доказани нарушения по време на дърводобив са предложените промени към Закона за административните нарушения и наказания. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер инж. д-р Ценко Ценов от "Гори и лесовъдски дейности" към Агенцията по горите. По думите му се предвиждат по-високи изисквания към самите лесовъди и по-строги наказания за фирмите.

От 2017 г. се очаква всички транспортни средства, които доставят дървесината, да имат проследяващи устройства. Обектите, които преработват дървесината, ще бъдат под постоянно видео наблюдение от 2016 г., допълни Ценов.  За спирането на незаконната сеч се налагат ограниченията за дърводобив през тъмната част на денонощието.

Директорът посочи, че се спират изцяло сечта в малките имоти на физически лица, които водят до оголване. Дейността на Агенцията по горите е насочена главно към повишаване на капацитета на контролните органи.