България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Докладал: CEZ не иска да има увеличение на цената на тока

Трябва по-прозрачно и стабилно партньорство между инвеститорите в електропреносната мрежа и регулатора

02.04.2015 | 09:34 Редактор: Радослава Димитрова
Петър Докладал: CEZ не иска да има увеличение на цената на тока

Петер Докладал, изп. директор на CEZ България и Зорница Генова - директор Регулации в CEZ България в Сутрешния блок с Иван Нончев на 2 април 2015.

 

Компанията отбелязва 10г. присъствие на българския пазар.

Петер Докладал: Приватизацията през 2004 беше голямо предизвикателства и за българската енергетика, и за нас като инвеститори.

Тогава бях още посланик на Чехия и внимателно се запознахме с причините за приватизацията на българската енергетика.

Една от най-важните причини беше предстоящото влизане в ЕС и либерализацията, отварянето на пазара.

Компании като CEZ, EVN, E-ON тогава имаха опит. Специално CEZ имаше доста пресен опит с отварянето на пазара.

Ние дойдохме специално за това - да помогнем като партньори на българската държава да реализираме тези процеси, които преживяхме в Чехия, Словакия, Полша, Унгария.

Ние сме международна, публична компания и смятам, че при всички проблеми, свързани с предимно с вътрешно политическата ситуация и икономическата криза в ЕС, ние сме готови да помогнем.

 

През тези години и ЕРП-тата, и останалите играчи в сектора бяха обект на различни нападки. Много скандали се разиграха. ЕРП-тата бяха обвинявани за високите цени на тока. Много хора се питат защо са високи и високи ли са сметките в България? Какво мислите - защо ЕРП-тата и CEZ в това число бяха посочени като виновници за скъпия ток?

Петер Докладал: Това е по-скоро резултат на недоразумение и по-скоро манипулация с информацията.

Ние не сме отговорни за цените.

Цените се одобряват от регулатора във всички европейски държави.

При нас остава много малка част.

Ние по никакъв начин не сме отговорни за ценообразуване или за ниски или високи цени в България.

 

Зорница Генова: Изкуствено се тиражираше мнението, че дружествата изкуствено завишават разходите си. Това не е така.

В цените ДКЕВР-тогава, сега КЕВР не признава всички разходи, които дружествата реално извършват за оптимална поддръжка на мрежата, както и за разширяването й, така че да се предлага услуга с добро качество.

Няма завишаване на цените по никакъв начин изкуствено.

 

Петер Докладал: За тези политически изказвания - аз съм работил много близко до политиците и знам каква е разликата между политическите изказвания и реалния живот.

В случая, за енергетиката, гарантирам ви, че реалният живот е съвсем друг.

 

И в другите европейски държави ли се прави политика с такива неща като цената на тока, енергетиката? Позволяват ли си политиците в Чехия да се заиграват с тази тема?

Петер Докладал: В Чехия ситуацията е друга, по- либерализиран е. Не е толкова регулиран, свръхрегулиран като в България.

Затова място за някаква политическа игра има много малко.

Надявам се, че подобен процес ще настъпи и в България. Даже мога да кажа, че в последно време цената на тока намалява.

Намалява затова, че намалява цената на тока на едро в Централна Европа.

 

И България се готви за либерализацията.

И там от доста години се подготвя почвата, не мина без напрежение. Хората се опасяват, че либерализация означава поредното поскъпване. Другата атака бе отново срещу ЕРП-тата. Че не я искат. Каква е ситуацията? Как посрещате идеята за либерализация и на пазара на дребно?

Петер Докладал: Смятам, че това е много позитивен процес, ние го подкрепяме. Готови сме да предадем и нашия опит.

Но тук мисля, че е необходимо да изиграе важната си роля новата комисия за енергийно регулиране и да се направят в близко време кръгли маси, информационни мероприятия, за да се обясни колко сложен е този процес.

 

Зорница Генова: Всъщност наистина е необходима задълбочена и масирана разяснителна кампания. Както знаете през 2013 - големите индустриални потребители - всички, които са на средно напрежение - бяха принудени да излязат на свободния пазар.

Оказа се, че не всички участници са готови за подобно действие.

В тази връзка, ако там говорим за мащаби от порядъка на 10-15 до 20 хиляди участника, когато говорим за милиони участници - само на наша територия битовите потребите са над 2 млн., може да си представите какъв ще е обемът на формулярите, които трябва да се регистрират, на търговците, които трябва да имат готовност да предлагат конкурентна услуга и за всички нас като клиенти и потребители - за да имаме сигурни доставки.

 

Да не се окаже, че потребителите ще плащат повече за администрация и бюрокрация, отколкото за самия ток, покрай цялата тази процедура.

Зорница Генова: Точно по тази причина трябва да са готови всички. Трябва да има достатъчно участници, които да предлагат конкурентна услуга и съответно и дружествата да са подготвени така, че да е минимална бюрокрацията и всички формалности, които клиентите ще трябва да спазват.

 

Петер Докладал: Много важно е да се каже, че става дума за либерализация и свободен избор на снабдител. А не на ЕРП.

ЕРП е мрежова структура. Тя ще остане предмет на регулация.

Регулация в този случай означава създаване на някаква регулаторна рамка, която да ни даде възможност да инвестираме повече.

Без инвестиции в една прозрачна, може би дългосрочна регулаторна рамка, не може да се подобри качеството на мрежовата инфраструктура.

В много държави този фактор се недооцени.

В последно време там имаше и проблеми - а това са държави от Западна Европа - Белгия, Холандия.

Вчера /1 април 2015/ например бяхме свидетели на един блекаут /спиране на тока/ в Турция - съседна държава. Затова, че не са били дооценени инвестициите в преносната мрежа.

 

И България си пати от този проблем.

За регулаторната рамка - дали късно или навреме - беше приет новия енергиен закон. КЕВР ще има нови функции. Каква е оценката ви за законовите промени? В полза ли са на потребителя и доближава ли се българското законодателство до европейското и защитава ли добре потребителя?

Петер Докладал: Лично аз смятам, че новият закон за енергетиката е в полза на финансовата стабилизация на целия сектор.

В този смисъл ние го подкрепяме.

Подкрепяме и всички стъпки, водещи към либерализация на пазара.

Много важно за нас е да е по-прозрачно, по-стабилно партньорството при тези пазарни промени между нас като инвеститори и собственици на мрежата и Комисията.

Аз съм оптимист.

Очаквам комисията да работи професионално. За нас е най-важното. Професионална и независима.

 

Това беше и една от целите на тези промени - да е политически независим регулаторът.

Нямате опасения, че някои политически сили настояват за по-строги  проверки и контрол на всички участници в процеса, вкл. ЕРП-тата. Готови сте и сте съгласни на това?

Петер Докладал: Абсолютно.

Ние не се опасяваме от никакви проверки.

В последно време, за последните 2г. имахме 70 проверки общо - големи - почти всички държавни институции. И всички тези проверки доказаха, че спазваме закона и наредбите и като цяло сме много добър инвеститор на пазара.

На мен лично ми се струва, че вървим към свръхрегулация.

Това не е нужно.

Надявам се, че средствата, които са вложени в тази свръхрегулация - например 35 дни отчитане, необходимост от някакви административни стъпки.. По мое мнение това са излишни - в нашите страни от Централна Европа вече ги нямаме.

Тези средства може да се вложат в мрежата, в инвестиции.

 

На 31 март 2015 изтече срокът за промяна на тока.  Не сме видели конкретни цифри. Какво си говорихте с Комисията?

Зорница Генова: Разговори нямаше. Ние подадохме нашето ценово заявление за следващата ценова година, която не съвпада с календарната.

Цената на тока се определя от регулатора, от КЕВР, след отчитане на всички приходи, от които дружествата се нуждаят, за да инвестират в мрежата и я поддържат.

Ние не искаме увеличение на цената на тока, искаме справедливо разпределение на дела между всички участници. Така че да имаме достатъчно средства, които да влагаме в реконструкция на мрежа и в изкупувания. Това е въпрос, който седи сериозно пред нас като експлоатационно дружество. И за да можем да предоставяме услуга на европейско ниво.

 

Петер Докладал: Делът на компанията в цената, в сметката, падна 90% за последните 2г.

В нашето заявление ние искаме този дял да се върне към ситуацията от 2013.

Това е основен параметър в ценообразуването ни.

 

Това не означава потребителите да се притесняват от някакви ценови шок през тази година?

Петер Докладал: Нашето мнение е, че не е необходимо да се опасяват хората.