България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Марков: Важен е персоналният състав на Комисиите за борба с корупцията

Румъния успя да се справи с корупцията, защото намери независими хора

17.03.2015 | 11:45 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Марков: Важен е персоналният състав на Комисиите за борба с корупцията

Важен е какъв персонален състав с избира за Комисиите за борба с корупцията, подчерта експертът от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него звената против корупцията в Румъния са успешни, защото в тях работят независими хора.

"Изключително голям проблем. Две неща искам да посоча тук - първото е около създаването на специализираните съдилища. Много голяма надежда се възлагаше върху тези институции, че ще поведат една много сериозна борба срещу организираната престъпност, но в крайна сметка какво се получи? Тези институции се напълниха с персонален състав с вече съществуващи съдилища и прокуратури и не виждам как, когато едни хора, които  по един или друг начин са доказали, че не могат да бъдат ефективни в една област и ако ги обособим в една отделна институция, ще повишим тяхната ефективност." - обясни Марков.

Според експерта добра е идеята да се създаде институция за борба с корупцията, но трябва да се направи оценка на досегашните и няма гаранция, че само ще се добави поредната към "дългия списък в момента".

Чуйте коментара на Димитър Марков за начините за справяне с корупцията в следващия видео материал: