България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тодор Николов: Приватизацията на ключови дружества у нас само с политически решения

Задължителна първа стъпка са законодателни промени

30.01.2015 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Тодор Николов: Приватизацията на ключови дружества у нас само с политически решения

Процесът по приватизация може да започне само с определени политически решения, коментира финансистът Тодор Николов в Сутрешния блок, по повод предложението на бизнеса у нас ударно да се приватизират осем от най-големите държавни компании - БЕХ, Булгартрансгаз, Електроенергийният системен оператор, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2, Българска банка за развитие, летище София и Агенцията за дипломатически имоти в страната. Според Николов първата част от предложенията е истинска подкрепа на подобен процес и решение, ще се подкрепи ли приватизацията на тези дружества или не и едва след това е техниката как това може да стане.

"Задължителна първа стъпка са законодателни промени, тъй като болшинството от тези компании са в така наречения забранителен списък - Приложение номер 1 към член 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол." - обясни Николов.

Подходът при приватизацията трябва да е много внимателен и е изключително важно какви цели си поставя страната като обсъжда подобно решение, коментира Николов. Според него важно е какви условия ще бъдат поставени и едва на трето място е начинът.

Агенция за приватизация има капацитета да извърши подобни процедури, категоричен е Николов. 

Чуйте коментара на Тодор Николов за идеята на бизнеса да се приватизират големи държавни дружества в следващия видео материал: