България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Биляна Вегертседер: Не стана ясно защо съдия Панов беше избран за председател на ВКС

Липсваше дебат, допълва експертът

30.01.2015 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Биляна Вегертседер: Не стана ясно защо съдия Панов беше избран за председател на ВКС

Не стана ясно защо съдия Лозан Панов беше избран за председател на ВКС. Това коментира директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея заседанието на ВСС е трябвало да бъде закрито, а не публично.

"Процедурата беше вторият пореден опит на ВСС да избере председател на ВКС. Първият опит беше през септември 2014г. За хората, които наблюдаваха избора не стана ясно защо единият кандидат беше предпочетен пред другия,  тъй като не бяха изтъкнати никакви негативни качества на съдия Панова. Нямаше коментар по същество върху техните концепции, а всичко беше в сферата на абстрактното." - коментира Вегертседер.

Процедура по избора на председател на ВКС страдаше от значителни дефекти, смята Вегертседер.

"Ако се абстрахираме от двамата кандидати, които бяха и тогава и сега, самата процедура страдаше от значителни дефекти,които мисля, че като цяло опорочиха избора нищо, че всичко беше прозрачно. Медиите показваха и всеки можеше да гласува. Според Конституцията, когато ВСС избира важни кадри, вотът трябва да е таен. Всеки можеше миналата година да види кой какво копче натиска." -  коментира Вегертседер.

Според Вегертседер начинът, по който протече процедурата показва още, че се е търсил подходящия кандидат и това не е съдия Павлина Панова.

/Снимка: съдия Павлина Панова/

"След като приключиха представянето на кандидатите и въпросите към тях - нямаше обсъждане по същество. Ако трябва да бъдем съвсем директни става ясно, че новият председател на ВКС беше избран основно с гласовете на членове на ВСС,които са от ГЕРБ и ДПС. Защо съдия Панова не е подходящият кандидат - по простата причина, че нейната концепция беше практически ориентирана, предлагаше много конкретни мерки и показваше много дълбоки познания за проблемите във ВКС и конкретни възможности те да бъдат разрешени."  - обясни Вегертседер и допълни, че според нея концепцията на съдия Лозан Панов е била доста по-обща.

/Снимка: съдия Лозан Панов/

Чуйте пълния коментар на Биляна Вегертседер за избора на председател на ВКС в следващия видео материал: