България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Минчев: Европейският и руски бизнес не подкрепя санкциите срещу Русия

Най-пострадали са туризма, недвижимата собственост, селското стопанство, машиностроенето

30.01.2015 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Минчев: Европейският и руски бизнес не подкрепя санкциите срещу Русия

Европейският и руският бизнес понасят големи загуби заради санкциите срещу Русия. Тази позиция застъпи Георги Минчев, заместник-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата, както и заместник-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му оборотът на руската федерация със страните от ЕС през 2014г. се очакваше да достигне, а може би и да надхвърли сумата от 460 млрд. евро, но вместо това до края на 2014г.  загубата на търговски, двустранен оборот надхвърли 100 млрд. евро

"Още от самото начало на конфликта и при огласяването на идеята за въвеждане на санкции срещу Русия, европейският бизнес в лицето на работодателските и браншовите си организации се изказа категорично против идеята за въвеждането на санкции. Това има обективно основание. Оборотът на руската федерация със страните от ЕС през 2014г. се очакваше да достигне, а може би и да надхвърли сумата от 460 млрд. евро. До края на миналата година, загубата на търговски, двустранен оборот надхвърли 100 млрд. евро. Това е много сериозен удар срещу цели отрасли от европейската икономика и се отрази изключително негативно върху руската икономика." - обясни Минчев.

Нужно е да се намери бързо разрешение на конфликта, отбеляза експертът

"Колкото по-бързо се седне на масата на преговорите и се намери политическо решение за възникналата политическа криза, толкова по-добре за всички. Когато беше взето политическо решение за санкции и то през много сериозен натиск и не само вътре в ЕС, но и от страна на САЩ. Организациите на бизнеса заявиха, че ще спазват политическото решение, но настояват за адекватни мерки за компенсации за загубите, които понасят фирмите. За съжаление реалностите на икономиката са по-силни от политическите интереси и от желанието да се постигнат тези политически цели със сила." - допълни Минчев.

Щетите за бизнеса са огромни, подчерта Минчев. По негови данни стокообменът на България към Русия не е особено голям, а обратно - ние внасяме много от Русия и благодарение на понижените цени на енергоресурсите и девалвацията на рублата - поевтинява руският внос.

"Тепърва ще понасяме загуби. Най-пострадали са туризма, продажбата на недвижимата собственост на чужденци, селското стопанство, машиностроенето. Съотношението при нас на преки и косвени загуби е 50 на 50" - добави Минчев.

Чуйте коментара на Георги Минчев за руското ембарго и отражението му върху български бизнес в следващия видео материал: