България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юлиана Николова: Реформата в съдебната система се оценява с умерен оптимизъм

Докладът дава кредит на доверие към властите

29.01.2015 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Юлиана Николова: Реформата в съдебната система се оценява с умерен оптимизъм

Стратегията за реформа в съдебната система се оценява с умерен оптимизъм от ЕК. Това заяви в Сутрешния блок на България Он Ер експертът от Портал "Европа" Юлиана Николова, по повод мониторинговия доклад за България, който беше оповестен на 28 януари. По думите на Николова, писмото на Комисията дава кредит на доверие към властите, който не трябва да бъде пропилян.

"Този доклад по своя тон много прилича на доклада от 2009г. Ако си спомним, през 2008г. имахме безкрайно разочарование в Комисията и страните членки от поведението на България. Имахме дори и съпътстващ доклад за корупцията при еврофондовете. Имаше едно изречение в проекто-доклада, което казваше: "Не може щедрата подкрепа на европейския данъкоплатец да изтича през корумпирани служители към престъпни, организирани групи." Следващата година без особено голяма промяна, докладът беше в сравнително спокоен тон. Този доклад, след този от 2014г., също така има по-спокоен тон." - обясни Николова.

ЕК вече се измори от нас, смята Николова и припомни, че служителите, които изготвят доклада са същите и от миналите години.

"Служителите на комисията трупат експертиза и напускат, когато се провалят или когато сами пожелаят, а не се сменят със смяната на Комисията, така че я има тази малка умора." - обясни Николова.

Всяка положителна оценка в предишен доклад, в следващия вече е отрицателна, отбелязва Николова. Тя даде за пример доклада от 2012 година, където ЕК изрази надежда, че корупцията в съдебната система ще намалее – нещо което не се е случило и дори се е задълбочило като проблем.

"Основното, което трябва да се направи е да се обмисли сериозно кои грешки в досегашната ни стратегия са били фатални за крайния успех. Къде има положителни резултати, так а че да се надграждат. Комисията в трети доклад ни казва, че куцаме в координацията и това не е изненада." - смята Николова.

Нужно е да действаме не заради доклада, подчерта експертът и допълни, че тази година иновацията на ЕК е експертното проучване преди публикацията на мониторинговия доклад

"96% от българите смятат, че корупцията и съдебната система са сериозен проблем на България." - отбеляза Николова.

Чуйте коментара на Юлиана Николова за доклада на ЕК за България в следващия видео материал: