България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тодор Ялъмов: Лошото функциониране на съдебната система има негативен ефект върху бизнеса

Механизмът за наблюдение на България е полезен, смята експертът

29.01.2015 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Тодор Ялъмов: Лошото функциониране на съдебната система има негативен ефект върху бизнеса

Лошото функциониране на съдебната система има негативен ефект върху бизнеса. Това коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Ялъмов в Сутрешния блок на България Он Ер. Той е категоричен, че съдебната система без дори да има пряк досег с фирмите оказва влияние върху тях.

"Много често недоверието в съдебната система пречи на компаниите да вземат определени решения. Например при банките, електронните плащания са изключително консервативни и налагането на нови технологии при плащането в магазините - това се обяснява с недоверието в съдебната система и необходимостта от свръхсигурност." - обясни Ялъмов.

Механизмът за наблюдение на България е полезентъй като ключови реформи в страната се правят предимно под външен натиск, смята Ялъмов. По думите му натиск има и от страна на гражданското общество.

"Проблемът със сравнението с други страни е в това, че при нас не се забелязва напредък дори при ключови въпроси за разлика от Румъния. За това постоянно се говори, че може да ни разделят, защото румънците постоянно вкарват високопоставени хора в затвора, а при нас най-много някой зам.-министър да има проблеми с правосъдието." - коментира Ялъмов.

Чуйте коментара на Тодор Ялъмов за доклада на ЕК за България и отражението му върху икономиката в следващия видео материал: