България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нужно е вътрешно преустройство на ДАБЧ, смята Спас Ташев

Да се създадат две специализирани дирекции - една териториална и една функционална

29.01.2015 | 13:36 Редактор: Ирина Георгиева
Нужно е вътрешно преустройство на ДАБЧ, смята Спас Ташев

Нужно е вътрешно преустройство на Държавната агенция за българите в чужбина. Това коментира Спас Ташев, един от кандидатите за председател на ДАБЧ в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него трябва да се създадат две специализирани дирекции - една териториална и една функционална.

"По този начин да се покрие както териториално целия свят, където имаме български общности, така и функционално, например култура и образование, права на човека - ако трябва да се обективни не навсякъде правата ни са защитени. Това е едно предизвикателство към държавата ни." - обясни Ташев.

Българите трябва да бъдат разграничени по техните потребности и нагласи, смята Ташев.

"Историческите български общности в миналото са имали изграден механизъм за контакти с българската държава, но точно сред тях е имало в това число и анти-българска пропаганда и силни процеси на деционализация - българите в Македония и западните прокрайнини. Те имат специфични нужди - да кажем от потребностите на новата емиграция, която по принцип има българско гражданство - при които на дневен ред стои как да предават българското на децата си. Именно в тази насока, Държавната агенция може да съдейства за изграждането на тези училища по програма "Роден език и култура". Те всяка година нарастват все повече и повече, и могат да бъдат инвестирани от МОН." - коментира Ташев.

България не във всички страни има свое дипломатическо представителство или културен център, отбеляза Ташев.

"Виждам ролята на агенцията особено в тези региони, където български дипломатически мисии липсват. Чрез тази мрежа от български организации, можем да съдействаме именно за създаването на това единно духовно единство на всички българи по света." - допълни Ташев.

Можем да работим и за създаването на българско лоби по света, тоест българите могат да бъдат мост на сътрудничество с държавите на пребиваване, предложи Ташев.

Чуйте пълния коментар на Спас Ташев за предстоящия избор на ръководител на ДАБЧ в следващия видео материал: