България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Абрашев: Нужно е да се пренапише Наказателният кодекс

Годишния доклад на ЕК за България отразява истината

28.01.2015 | 12:28 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Абрашев: Нужно е да се пренапише Наказателният кодекс

ЕК иска да види сигурни стъпки и волята на политиците за създаване на ново законодателство в съдебната система. Тази тези изказа журналистът Димитър Абрашев в Сутрешния блок на България Он Ер по повод годишния доклад на ЕК за България. Според него мониторинговият доклад отразява истината, която се наблюдава в съдебния ресор.

"ЕК настоява да има осъдителни присъди от нас по делата, казано най-общо и дипломатично. Всъщност една статистика показва, че около 97% от наказателните дела приключват с осъдителни присъди. Но в тези проценти не влизат тези дела, които ЕК наблюдава, защото делата, които всички наричат обществено-значими, а те до някъде са и политическа значими са дела, които не свършват с едно или две заседания." - обясни Абрашев.

Има осъдени български политици, но не заради корупция, подчерта Абрашев. По думите му има създадени няколко органа за борба с корупцията, но е под въпрос тяхната ефективност.

"В доклада, който официално на 28 януари на обяд ще излезе от ЕК се казва, че ние трябва да създадем стратегия за борба с корупцията и да имаме един орган, който да обединява всички усилия. Вероятно има защо да ни го кажат." - коментира Абрашев.

Журналистът отбеляза, че дебатът за НК е с многогодишна стойност - той в момента е "кърпен като старо палто". Нужно е пренаписването му, смята Абрашев.

"Ако се абстрахираме от корупционните престъпления, на нас ни трябват нови текстове, които да се борят с компютърните престъпления. Това е новата престъпност. Почти всичко вече се случва в интернет. Всички измами се правят през компютри, използват се цифровите технологии. Вече никой не стои с фактури, за да отчита някакви неща. Има спор при изборното законодателство." - смята журналистът.

Чуйте коментара на Димитър Абрашев за поредния негативен доклад на ЕК за България: