България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидия Шулева: Нужен е по-ефективен контрол върху пенсионните фондове

При реформите в социалната сфера трябва да се върви към повишаване на възрастта за пенсиониране

27.01.2015 | 11:28 Редактор: Ирина Георгиева
Лидия Шулева: Нужен е по-ефективен контрол върху пенсионните фондове

При реформите в социалната сфера трябва да се върви към повишаване на възрастта за пенсиониране. Такова становище изтъкна бившият икономически министър Лидия Шулева в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея е нужен и по-ефективен контрол върху работата на пенсионните фондове

"Пенсионните системи са много консервативни системи и модели и прибързани решения винаги водят до много проблеми. Последните решения, които са направени поставят повече въпроси, отколкото дават решения или отговори на съществуващото вече, разбъркано положение от края на 2014г." - допълни Шулева.

Според бившия икономически министър има два случая като се осигурявате в универсален пенсионен фонд - първият е при отрицателна доходност, а вторият при положителна.

"Първият случай е при отрицателна доходност. За някои фондове има достатъчно основания и съмнения да се смята, че инвестициите им не са сред най-добрите и в крайна сметка, ако решите да се прехвърлите в държавното осигуряване, може би ще имате по-малка крайна стойност, отколкото тази, която сте внесли.Тоест вие ще внесете по-малко пари в НОИ, отколкото би следвало да сте внасяли, за да получите нормална пенсия - образува се нов дефицит, който ще трябва да бъде платен отново от държавата, от останалите пенсионери и от данъкоплатците, тоест за тези, които не са управлявали ефективно парите на гражданите, държавата приема негативите. Това е предложението, ако бъде гласувано." - обясни Шулева.

Тя коментира и втория случаи:

"При втория случай, ако имате положителна доходност, тоест вашите пари са управлявани добре и сте натрупали някаква положителна доходност над вноската - тоест внеслите 100 лева и вече имате 110 лева, казано фигуративно - ако искате да отидете в солидарния фонд, в случая в Сребърния фонд, вие ще загубите тази доходност, защото вашата пенсия в бъдеще ще се изчислява само на база на 100 лева." - допълни Шулева.

Според бившия икономически министър, когато се правят подобни предложения, е нужен сериозен финансов анализ за всички финансови аспекти и разходи на "упражнението, наречено право на избор", защото то ще струва много пари на данъкоплаците.

Чуйте коментара на Лидия Шулева за пенсионната реформа в следващото видео: