България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антоанета Христова: Правителството е стабилно в момента, не са ясни прогнозите за 2015г.

Местните избори ще бъдат един знак за пренареждане на редиците

26.12.2014 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
Антоанета Христова: Правителството е стабилно в момента, не са ясни прогнозите за 2015г.

Последните социологически проучвания показват стабилност на подкрепата към правителството, но въпреки това трудно могат да се направят политически прогнози за 2015г. Това коментира политическият психолог Антоанета Христова в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея има нов определящ фактор определящ обстановката, а именно различното поведение на министър-председателя Бойко Борисов, който показва по-голяма степен на гъвкавост и съдействие, което също до голяма степен променя нагласите в кабинета. 

"Имаме и доста неизвестни. Невидимо остава как ще мине зимата и все по-сгъстяващите се финансови обстоятелства в държавата, които ги виждаме ежедневно в хората, които преживяха стихийните бедствия през годината и нерешените им проблеми. През децата, които не получават лекарства и миньорите без заплата, т.е. една поредица от очевидно несправяне на държавата с определени проблеми и неспособност на държавата, които трябва да изговорят тези проблеми достатъчно ясно през гражданите, може да доведе до определено напрежение, ако има още някоя нова драма или тежка ситуация през 2015г. За това не можем да планираме." - допълни Христова.

Според Христова в момента ГЕРБ се опитва да бъде политическата сила, която да се справи с трудната ситуация.

"Реформаторите също набират сила, доста разнопосочно, но това е разбираемо от гледна точка на част от избирателите им. Със сигурност обаче БСП не могат да нанасят удари, по простата причини, че те трябва да разрешават много вътрешни и кадрови проблеми.Ситуацията на ДПС е деликатна и мисля, че тя ще бъде такава доста дълго време, докато не поработят доста по-сериозно върху значението, което имат върху българската демокрация и за развитието на България. До този момент, те дадоха имидж, който е много повече лобитски интерес, защитаващ определена етническа група, въпреки че тя като, че ли няма нужда от тяхната защита. В същото време не успяха да докажат и да разширят функционалността си в България, смисълът на ДПС в България. Напротив негативите станаха повече, предвид засиления образ на повече икономически и финансово защитаваща определени групи, отколкото демократична партия, така че ДПС има много сериозни проблеми. Работят за промяна на този имидж, но това ще отнеме време" - добави Христова.

Политически удар може да бъде нанесен от тези, които не могат да се справят с тежката финансова и икономическа ситуация през зимата, подчерта Христова.

Според Христова БСП може да се представи по-добре на местни избори и това да й даде енергия. Също могат да ни изненадат коалицията ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ, допълни Христова. Тя прогнозира, че местните избори ще бъдат един знак за пренареждане на редиците след това.

Чуйте: