България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лъчезар Богданов: Тристълбовата пенсионна система е можело да заработи успешно

Няма как дефицитът в държавното обществено осигуряване да не е голям, докато не се създадат повече работни места

22.12.2014 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Лъчезар Богданов: Тристълбовата пенсионна система е можело да заработи успешно

Няма как дефицитът в държавното обществено осигуряване да не е толкова голям, докато не се създадат повече работни места, заети за по-дълго време. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него тристълбовата пенсионна система е можело да заработи успешно, само ако са били приложени всички мерки, заложени от експертите още в началото на реформата през 2000-та година.

"Първият и вторият стълб, или ако щете и третият също, зависят от икономическата ситуация и от демографската картина на пазара на труда. Изкуствено е противоречието, че само първият стълб е застрашен от по-ниски доходи, които да влизат, а пък другите не са застрашени. Това, което трябва да се знае е, че няма как да няма толкова голям дефицит в пенсионната система в първия стълб, докато нямаме повече работни места и докато не работим по-дълго време. Това е някак си елементарна математическа зависимост. От друга страна имаше някакви идеи на синдикатите да се компенсира този дефицит изцяло с увеличение на осигуровките, ние сме го смятали с колеги - това би означавало осигуровки в порядака на около 57% или това очевидно е абсурд." - коментира Богданов.

Заложените цели в Бюджет 2015г. са изпълними, ако има реформи - както дългосрочни реформи, така и краткосрочни мерки, които да налагат финансова дисциплина, отбеляза Богданов.

България има дългосрочна цел, заложена в закона за публичните финанси, за балансиран бюджет, припомни Богданов. 

"В момента, в който сме достигнали до 3% бюджетен дефицит вече сме във фазата, в която харчим повече. Те не са още 8 млрд. дълг. Това е емисия на дълг, но имаме и погасяване на главница около 6 млрд., така че на практика дългът е около 2 млрд. лева." - допълни Богданов.

Чуйте още: