България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Келешев: През 2015г. очакваме да бъде възстановена мярката за технологична модернизация

През 2014г. няма съществени промени в сектора спрямо 2013г.

22.12.2014 | 11:01 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Келешев: През 2015г. очакваме да бъде възстановена мярката за технологична модернизация

Произведената и реализирана продукция в машиностроителния сектор през 2014г. няма да бъде по-малко от тази през 2013г. Това съобщи инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара по машиностроене в Сутрешния блок на България Он Ер. Прогнозите за 2015г. обаче не са добри, съобщи инж Келешев. Според него казусът КТБ, спряната мярка "Технологична модернизация" и ситуацията на руския пазар ще повлияят негативно върху пазара. 

"Износът на България за Русия като цяло не е голям. За деветте месеца на 2014г. е изнесена продукция за 384 млн. евро, което е 2,4 от целия износ на страната в чужбина. На годишна база е около 3%. От тях около 1 млрд. и 160 млн. лева, 35-36% се пада на продукция на българското машиностроене. Русия е един традиционен пазар за България и не е без значение дали го има и как се развива той. За десетте месеца на 2014г. е изнесена продукция за Русия в размер на 440 млн. евро, което е 10% по-малко от 2013г., където имаме 481 млн. евро." - съобщи инж. Келешев.

Произведената и реализирана продукция няма да бъде по-малко от 2013г., категоричен е инж. Келешев. По негови думи в отделните икономически дейности на машиностроенето някъде растежът ще бъде по-голям, някъде по-малък, а в определени сектори ще има задържане.

"Като цяло обаче можем да кажем, че ще имаме по-добра година и по-високи  показатели спрямо тези през 2013г." - съобщи инж. Келешев.

Машиностроителните фирми проявяват гъвкавост, но въпреки това се очаква 2015г. да бъде сравнително тежка, прогнозира инж. Келешев. 

"Юни 2014г. необосновано и без всякакво основание министерство на икономиката преустанови една приключила процедура от ОП "Конкурентоспособност" - "Технична модернизация". Това е най-търсената и желаната от машиностроителните фирми процедура, по която внасят нова модерна техника, произвеждат се нови изделия с предпоставка за разширяване на пазарите. Процедурата бе успешна, но еднозначно бе прекратена при приключила процедура. Това даде отражение върху фирмите, които бях приготвели проекти." - обясни инж. Келешев.

Ще има загуби в сектора заради казуса КТБ, смята инж. Келешев.

"Очакваме ОП "Конкурентоспособност" да тръгне през 2015г. Да започне с "Технологична модернизация", с процедура за "Иновации". Надяваме се да има и промяна на руския пазар." - допълни инж. Келешев.

Чуйте: