България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Петров: Интернет се използва от радикалния ислям за пропаганда, включително и у нас

По време на акцията в Пазарджик бяха иззети предимно компютри и специализара техника

28.11.2014 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Петров: Интернет се използва от радикалния ислям за пропаганда, включително и у нас

По време на акцията срещу радикалния ислям в Пазарджик и в още няколко града на страната бяха иззети предимно компютри и специализара техника, което не е случайно. Това каза в Сутрешния блок на България Он Ер журналистът и анализатор Христо Петров. По думите му години наред именно глобалната мрежа се използва от радикалния ислям за пропаганда, включително и у нас.

"Интернет като глобална мрежа отдавна се използва от глобалния ислям за радикализиране на мюсюлманските общности по света и довеждане до състояние за подготовка, провеждане и участие в терористични операции." - подчерта Петров.

Това е една схема, която е добре обмислена и са въвлечени огромни материални и интелектуални ресурси, обясни Петров.  

"Основната таргет група на радикалния ислям в Интернет се състои от три основни елемента - мюсюлманите в мюсюлманските държави, втората таргет група - това са религиозни и етнически малцинства в Европа и в САЩ и третата група са християните на териториите, населявани от мюсюлмани, така че началото започва с приемането на исляма. В мрежата са съзададени много сайтове, където кандидатът сърфира. Нещата идват от любопитство и влиза в едни сайтове на достъпен език, има и на български. Човек започва да търси и намира отговор на много лични въпроси и решение на лични проблеми. Може да приемещ исляма с едно кликване на мишката, може да си смениш името." - уточни Петров.

Чуйте още по темата: