България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емануил Паташев: Помогнете на възрастните хора със sms на 17 777 с текст DMS CARITAS

Все повече хора подкрепят благотворителните кампании

28.11.2014 | 13:01 Редактор: Ирина Георгиева
Емануил Паташев: Помогнете на възрастните хора със sms на 17 777 с текст DMS CARITAS

Милосърдито и благотворителността не е само да помагаме на хората и те не са само днес и утре. Нужно е да е постоянно. Това призова Емануил Паташев, изпълнителен директор на "Каритас" в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него нужно е държавата, чрез министерство на здравеопазването и социалното ведомство да създадат една интегрирана услуга, която да помага на хората в нужда.

"Здравната и социалната услуга са такива, които една социална държава трябва да може да предостави на човека, но не разделено. Те трябва да бъдат интегрирани, защото никой не може да каже до къде стига социалното в подкрепата на един човек и от къде започва здравното и обратното." - обясни Паташев.

Според Паташев, нормално е хората около Нова година и Коледа да се срещат за благотворителност - това е времето, когато сме около семейството и си даваме сметка, че имаме нужда да си помагаме. Най-лесният начин е sms на DMS 17 777, подчерта Паташев. По негови думи стават все повече хората, които подкрепят благотворителните кампании, а даже има такива, които ежемесечно даряват.

Между 350 и 400 възрастни хора в 16 населени места в страната получават ежедневни медицински грижи чрез "Каритас", съобщи Паташев. 

Чуйте още:


Каритас България е създадена през 1993 г с решение на Епископската конференция на католическата църква в България. Организацията е пълноправен член на световното семейство Каритас Интернационалис, пише официалният сайт.

Каритас България е нестопанска организация, сдружение в обществена полза и осъществява социалната си дейност в подкрепа на уязвими групи от хора в нашето общество посредством своите структури и сътрудници в различни населени места на страната.

В своята ежедневна работа доброволните и платени сътрудници на организацията се срещат директно с бедните и уязвими хора. Това ни дава възможност добре да познаваме техните проблеми и нужди и да съсредоточим работата си в три основни направления:
- предоставяне на социални, здравни и образователни услуги;
- отговор в бедствени ситуации;
- застъпнически действия.