България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Валентин Колев: Електроенергията да се продава в съответствие с пазарните механизми

Идеята за разделянето на МИЕТ на три е трябвало да стане факт отдавна

28.11.2014 | 10:35 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Валентин Колев: Електроенергията да се продава в съответствие с пазарните механизми

Идеята за разделянето на МИЕТ на три е трябвало да стане факт отдавна. Тази теза застъпи в Сутрешния блок на България Он Ер бившият изпълнителен директор на електроенергийния системен оператор доц. Валентин Колев. Причината – енергетиката е един от най-тежките отрасли у нас и не е редно да бъде обединена с други. Според Колев нужно е да се направи оценка на състоянието и пробойните в сектор Енергетика и паралелно да се върви към решителни реформи.

"Енергетиката е тежък отрасъл и някак си не е възможно един министър, дори и да е политическо лице да обединява както е по отношение на подготовката, така и по отношение на оперативната работа на съчетанието на двата отрасъла енергетика и икономика. Въпреки че голяма част от икономиката е приватизирана, така че до голяма част държавната намеса е ограничена." - обясни доц. Колев.

В реда на нещата е енергийните дружества да искат поскъпване в цената на тока, а проблемите могат да се решат с преструктуриране на ценообразуването и въвеждането на пазарни принципи, смята Колев. Той обясни, че в момента стопанските потребители, които са на регулирания пазар компенсират цената, която не може да покрие цената на битовите потребители, но когато и те излязат на свободния пазар - няма да има кой да компенсира тази цена и тя ще трябва да се увеличи. Докато, ако всички излязат на свободния пазар, ще има такса или цена за задължение към обществото - в момента е около 25 лева.

"Електроенергийният баланс в страната е следният: 16 млрд. kWh са за регулирания пазар, 12 млрд. kWh са за свободния пазар и около 4 млрд. kWh отиват за покриване не технологичните разходи в преносната и разпределителната мрежа. Тези 16 млрд. kWh преминават през НЕК, а те се плащат от електроснабдителните дружества на цена 124 лева, а те продават на крайните битови производители на 110 лева. В тези 16 млрд. kWh са останали едно не голямо количество стопански потребители, които не са на свободния пазар и плащат електрическата енергия при тройното тарифно измерване при цена 135 лева на мегаватчас и съответно при двойно тарифно измерване цена 155 лева." - обясни доц. Колев.

Доц. Колев коментира. че в момента средният разход на българския потребител, при 4 милиона абоната, е от порядъка на 50 лева месечно и ако 200 лева е сметката на даден потребител, той всъщност е субсидиран повече от дребния потребител. Това трябва да се промени, смята Колев.

"Правилният подход е този особен вид стока – електрическата енергия – да се продава в съответствие с пазарните механизми. Тоест, да не се продава на цена под себестойност. Аз бих казал, че цената на електрическата енергия трябва да стане толкова, колкото трябва, а пък тези, които не са в състояние да плащат сметките си, трябва да бъдат подпомагани от държавата." - подчерта доц. Колев.

Чуйте още: