България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Асоциация на европейски и национални програми за развитие ще помага да се усвояват по-лесно евросредствата

Коментар на експертите по усвояване на евросредства Атанас Кирчев и Ивайла Илиева

28.11.2014 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Асоциация на европейски и национални програми за развитие ще помага да се усвояват по-лесно евросредствата

Професионална асоциация на европейски и национални програми за развитие ще помага да се усвояват по-лесно и добре евросредствата. Това коментираха експертите по усвояване на евросредства Атанас Кирчев и Ивайла Илиева. По техни думи Асоциацията ще работи с администрацията и ще се стреми всички, които имат интерес към усвояването на средства да попаднат в нея, тоест не само професионални консултанти и експерти, но и целевата група бенефициенти. Да са институционално представени и защитени, допълни Кирчев.

"Забелязваме не достатъчно добра връзка и комуникация, особено по отношение на потенциалните бенефициенти. Повечето асоциации и потенциални партньори до момента реагират при вече възникнал проблем, докато нашата идея е да реагираме превантивно, да установен един работещ механизъм, в който да можем да комуникираме с управляващите органи редовно и да можем да участваме в самото програмиране на програмите." - обясни Илиева.

В момента комуникацията се състои в това по-скоро да се уточняват само макропараметрите, допълни Кирчев. По негови думи реалните проблеми с усвояването и мястото, където то става е на нивото на конкретните грантовите схеми и процедури за безвъзмездна помощ.

"Нашият опит сочи, че участието консултантите в целевите групи бенефициенти, тоест на хората на етапа на програмирането и формиране на схемите за помощ, всъщност до сега нямат достъп до този етап." - подчерта Кирчев.

Чрез Асоциацията държавата ще може да чуе проблемите и на бенефициентите, смята Илиева.

Чуйте още: