България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Кирчо Киров: Нужни са законодателни промени, свързани с дейността на ИД

Ахмед Ахмедов смята, че е нужно да се определи по-ясно ролята на държавата при вероизповеданията

27.11.2014 | 10:39 Редактор: Ирина Георгиева

Да се криминализира дейността, свързана с ИД и да се развие пълния потенциал на българските разузнавателни служби. Това предложи ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него действията на ДАНС, Прокуратурата и МВР (спецакцията на 25 ноември) като превантивна мярка са много навременни, много точни и предприети по начин, по който предполага пресичане на този етап на подобни действия в нашата страна.

"Мисля обаче, че тези действия не трябва да бъдат еднократни и не трябва да се счита, че с тях явлението като цяло е пресечено, тъй като то има своите корени по-дълбоко и в тези етнически общности, в които вчера бяха проведени подобни действия и в международен мащаб." - обясни ген. Киров.

От тази гледна точка регулативните функции на държавата в сферата на отбраната трябва да бъдат засилени и тя да поеме ролята си, смята ген. Киров.

"В българското законодателство трябва да бъдат направени съществени промени - на първо място да бъде криминализирана дейност, свързана с ИД и за това, ако бъдат установени лица, които са отишли да се бият на фронтовете в Сирия и в Ирак. На второ място от доста години говорим, че България е определяна от редица терористични организации, в това число и от Ал-Каида като държава с мек контра-разузнавателен режим. България като транзитна и логистична страна позволява развиване на подобни действия." - обясни ген. Киров.

"От 25 години службите ни понасят тежки удари и състоянието, в което сега се намират не им позволява до край да развият потенциала си. Разузнавателните ни служби са в тежко състояние. Не добре финансирани са технологично, не добре обзаведени и оборудвани - това позволява развиването на ислямистка дейност." - допълни ген. Киров. 

Според ген. Киров крайно време е българските политиците да разберат, че службите са имунната система на държавата и те трябва да са добре обучени. 

Говорителят и главен секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов също застана зад идеята, че са нужни законодателни промени. Според него държавата трябва да подпомогне вероизповеданието да изпълнява функциите си по-адекватно. В ефира на България Он Ер Ахмедов обясни, че е нужно и да се наблегне на образованието по вероизповедание.

Чуйте: