България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Илиев: Нужно е да се направи съдебна-счетоводна експертиза преди решението на ВАС

26.11.2014 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Петър Илиев: Нужно е да се направи съдебна-счетоводна експертиза преди решението на ВАС

Ситуацията с КТБ показа, че има пропуски в българското законодателство, което управлява банковия сектор и урежда дейността и възможностите за оздравяване на една банка. Това коментира финансовият журналист Петър Илиев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи оказва се, че сегашните закони не са съобразени със спецификата на режима на валутния борд, в който се намира България. 

ко трябва да сме точни БНБ не може да предприеме каквито и да е действия за спасяването на една банка що се отнася до осигуряването й на средства - това е най-важното за една банка да й бъдат осигурени ликвидни средства, с които тя да поеме удара от натиска." - обясни Илиев.

Една банка се спасява през първите 10 дни, когато е подложена на удар, категоричен е Илиев. Според него след това ситуацията става много скъпа и почти неспасяема.

"Според информацията на ръководството на КТБ е имало подобно искане (одобрената помощ от ЕС, поискана за ПИБ), но не е било отправено в писмена форма. Това е първо. На второ място БНБ се оказа, според нейна информация, която наистина разпространи е, че наистина е поставила искане за ликвидна подкрепа за двете банки. За едната политиците са приели, че ще бъде оказана такава подкрепа, а за другите са отказали. Тук въпросът е защо политицте са действали избирателно? Аз твърдя, че спасяването на КТБ беше въпрос на политическо решение. Вече големият въпрос, след защо политиците са действали избирателно е защо БНБ не се изправи и каза, че политиците са взели решение да унищожат КТБ. В последствие на това, КТБ да не може да задейства какъвто и да е механизъм за нейното оздравяване." - допълни Илиев.

Преди по-малко от седмица премиерът Бойко Борисов съобщи след среща с банкери, че всички сделки с влогове и кредити в КТБ ще бъдат отменени, за да останат в хазната 800 млн. лв. Според Илиев тези средства ще бъдат спестени, но няма да бъдат осребрени и възстановени в бързи срокове.

"Докато няма несъстоятелност и банката не бъде обявена в несъстоятелност - не може да бъдат назначени синдици - само те могат да предприемат действия по осребряване на активите на банката." - обясни Илиев.

Финансовият журналист е категоричен, че забавянето на несъстоятелността води до директни щети за всички кредитори на банката. Експертът коментира и думите на проф. Герджиков, който беше гост в Сутрешния блок на България Он Ер на 25 ноември, че най-вероятно ВАС ще отхвърли жалбата за обявяването на КТБ в несъстоятелност:

"Аз не съм такъв оптимист като професор Герджиков, по простата причина, че за да бъде взето едно такова  решение на ВАС, ако то допусне жалбите на всичките 27 акционера, които са поддали искове до ВАС - преди да вземе решението трябва да направи съдебна-счетоводна експертиза, която да покаже дали БНБ в право е отнела лиценза или са прави онези, които обжалват това отнемане." - поясни Илиев.

Според Илиев нужно е да се направи и експертиза на трите одиторски анализа от експерт счетоводители, които са работили и в банковия надзор.

Чуйте останалата част от коментара: