България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Стефан Кинарев: Няма политическа воля да се наложат типовите договори за оценка на инвестиционни проекти

26.11.2014 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Стефан Кинарев: Няма политическа воля да се наложат типовите договори за оценка на инвестиционни проекти

Нужно е инвестиционното проектиране и строителният процес при обществените поръчки да се отделят . Това коментира инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Сутрешния блок на България Он Ер. Специфичното е, че при всички обществени поръчки купувате готови изделия и правите избор между вече готовите, докато при инвестиционните проекти има неща, които не могат да се предвидят, обясни Кинарев.

"В закона за устройство на територията, в нормативните документи е предвидена една по-специална процедура за осъществяване на този тип съоръжения. Това нещо не се отчита по никакъв начин в закона за обществените поръчки. Разпилявайки проектите по общини и най-различни администрации се получава толкова шарен подход към оценката на проектите, към изискванията на проектите, към договорите за самото изпълнение, че след това не е учудващо, че закъсваме." - допълни инж. Кинарев.

Министерство за инвестиционното проектиране не успя да задейства посочените механизми, защото "си поставяме едни цели пред публиката, а отзад на втори план има малко по-различни."

"То дойде с идеята, че ще подреди нещата, ще ги канализира, а в същото време стана въпроса кои пари къде да ги разделим - кои обекти да бъдат в общините и кои в министерството. Тотално неподготвено за това разделяне министерството работи почти половината от срока си да определи какво е индикативна цена на обекта, за да може по нея да се разделят поръчките," - обясни инж. Кинарев.

Няма нужната политическа воля да се наложат типовите договори и типови системи за оценка на инвестиционни проекти, за да бъдат сравними, смята инж. Кинарев. По негови думи от доста време се твърди, че не може проектите в инвестиционното проектиране и строителството да бъдат по минимална цена, както и, че държавата не изпълнява задълженията си и не поддава информация. Кадастарът и имотният регистър са "до никъде", подчерта инж. Кинарев. Според него нужно е той да е безупречен, за да има предвидимост.

Чуйте още: