България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Апостол Апостолов: Светът търси "инвестиции-котви"

През 2014г. се случиха много събития, които белязаха финансовите пазари

25.11.2014 | 12:11 Редактор: Ирина Георгиева
Апостол Апостолов: Светът търси

През 2014г. се случиха много събития, които белязаха финансовите пазари. Това коментира в Апостол Апостолов,бивш ръководител на Агенцията за приватизация на Комисията за финансов надзор, сега преподавател във ВУЗФ в Сутрешния блок на България Он Ер. На 28 ноември за трета поредна година ще се проведе събитието INVESTOR Forex Forum, на което Апостолов ще бъде сред основните лектори.

"Панелът ми е свързан със събитията, които през изминалата година белязаха финансовите пазари в глобален и локален мащаб. С колегите ми Бисер Манолов и Любо Леков ще представим вижданията и опита си от гледна точка на инвестирането." - анонсира Апостолов.

Събитията, които промениха очакванията за 2014г. е ситуацията в Украйна и последствията от този конфликт - ембаргото на Русия и цените на нефта.

"Очакваше се стабилизиране ни възход на капиталовите пазари вече по периферията на еврозоната, но това в голяма степен зависеше от развитието на пазарите в Германия, Франция. Очакваше се да се види как националната банка на Англия ще се справи с нарастване на цените на инвестиционните имоти въобще във Великобритания. В един момент обаче се появи конфликтът в Украйна и трябваше по някакъв начин да пренастрои очакванията." -  поясни Апостолов.

Според експерта очаква се светът да търси "инвестиции-котви", поради политическите фактори и движението на цените на суровините. Инвеститорите искат предвидимост, смята Апостолов.

"В един период, в който България имаше служебно правителство, имаше политическа неяснота, нормално беше инвеститорите да бъдат загрижени за бъдещето на българската икономика и политическия живот. След като правителството се конституира и започва да работи, да взима своите решения, дефинира своите цели и започва да ги изпълнява, надявам се, че това по някакъв начин ще може да върне доверието в инвеститорите. От друга страна, независимо от дълга, който се налага да бъде взет допълнително, все още съотнесен към продукта на България  - този дълг не е чак толкова голям."- допълни Апостолов.