България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нужни са дълбоки реформи, но не на всяка цена, смята доц. Антоанета Христова

Големите партии имат интерес от реформи

24.11.2014 | 10:55 Редактор: Ирина Георгиева
Нужни са дълбоки реформи, но не на всяка цена, смята доц. Антоанета Христова

Нужни са дълбоки реформи в държавата, но те не трябва да са на всяка цена. Това коментира доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН в Сутрешния блок на България Он Ер. 

"Целият контекст на политическата социална среда в България не предполага в момента промени, предвид предизвикване на по-скорошни избори, защото нито една от политическите сили не е променила и не е имало събитие, което да промени нейната позиция по отношение на общественото мнение. Това е от една страна. От друга страна по-малките политически партии не са сигурни при скорошни други избори, поради което те нямат интерес да правят промяна, която да постави в още по-голям риск съществуването им. Трето мога да кажа, че големите партии имат интерес от реформи, защото политиците, които са вече по-дълго време в политиката у нас, сблъсквайки се все повече с управлението все повече разбират, че държавата плачи за много по-голяма промяна. Тя може да стане само с много дълбоки реформи, които обаче не трябва да бъдат на всяка цена - социалната среда не може да бъде толкова висока, колкото е била този момент." - обясни доц. Христова.

Според доц. Христова управляващите са единни в позицията, че трябва да има реформи, а не са единни по отношение на стила и политическите послания, които формално, всеки иска да използва, за да достигне до избирателите си. АБВ и Калфин са един добър нюанс към правителството, допълни доц. Христова.

"Калфин е в невероятен плюс за правителството и за Бойко Борисов. Всяка една от страните осъзнава това. Реформите не могат да бъдат на всяка цена и социалната цена не трябва да бъде толкова висока, колкото беше до сега, се гарантира по някакъв начин с лицето на Калфин в МТСП и с участието на АБВ." - смята доц. Христова. 

Чуйте: