България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Константин Пенчев: Случаят с КТБ е сред инфекциозните заболявания на българския преход

Пенчев обвини БНБ в бездействие по отношение на спасяването на банката

24.11.2014 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Константин Пенчев: Случаят с КТБ е сред инфекциозните заболявания на българския преход

Случаят с КТБ е сред инфекциозните заболявания на българския преход. Такава позиция изрази в Сутрешния блок на България он ер омбудсманът Константин Пенчев. Той обвини БНБ в бездействие по отношение на спасяването на банката.

"Когато една банка има проблеми с плащанията, тоест не плати 7 работни дни на свой клиент, поради парични затруднения, БНБ е длъжна да отнеме лиценза, тоест да отидем към фалит, ако прецени, че в един разумен срок тези затруднения на банката няма да бъдат отстранени и преодолени. Очевидно БНБ е решила, че ще бъдат преодолени, защото е назначила особен надзор, който се назначава с цел оздравяване на банката. Предотвратяване на нейната неплатежоспособност. Само че особен надзор означава най-разнообразни и гъвкави правомощия от страна на БНБ и квесторите. Ние видяхме упражняването на само едно правомощие-затваряне на банките и спиране на всякакви плащания и всякакви действия, тоест банката беше обявена във фалит, но ние 4 месеца чакахме може би тези цесии да бъдат направени, далаверите, врътките и новото правителство в момента да се чуди какви мерки да вземе." - обясни 

Според Константин Пенчев  фалитът на КТБ е обявен още преди 4 месеца, след което БНБ не е направила нищо с извинението, че няма действащ парламент и редовно правителство, които да се включат в спасяването на банката. Пенчев изрази съмнение, че през този период се е работило за узаконяване на цесиите, които сега са обект на политически дискусии за промяна на законодателство, които да ги изключи от  депозитите, които ще бъдат гарантирани от държавата. 

"Под техния надзор, с тяхното съдействие или удобно бездействие на някои органи, КТБ стана този балон и привлече толкова много вложители и граждани." - допълни Пенчев.

Чуйте: