България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Драгомир Стойнев: Ситуацията с КТБ ще има негативен ефект върху българската икономика

Нужно е да се развива фондът към банката за развитие, смята Стойнев

24.11.2014 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
Драгомир Стойнев: Ситуацията с КТБ ще има негативен ефект върху българската икономика

Ситуацията с КТБ ще има негативен ефект върху българската икономика. Такава позиция изтъкна бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него най-тежките последици от кризата в КТБ тепърва предстоят, най-вече поради факта, че много фирми имат депозити в банката. 

"Ще има негативен ефект. Българските политици не си дадоха сметка за мултипликатора, който ще има върху икономиката, тъй като има огромен брой не само държавни фирми, знаете в сферата енергетиката, държавните фирми имат депозити за около 150 млн. лева - Булгаргаз, Марица Мини изток, АЕЦ Козлодуй, Булгартрансгаз, а също така част от българската отбранителна индустрия, на общини и болници -  предстои най-страшното." - смята Стойнев.

Стойнев изтъкна позицията на БСП срещу актуализацията на бюджета, която се сочи от управляващите като един от вариантите за решаване на казуса с КТБ.

Още по темата

Ръстът на икономиката на страната тази година ще е 1,6%, въпреки негативното влияние на политическото говорене, прогнозира Драгомир Стойнев. Според него разделянето на мега министерството МИЕ е една добра стъпка, тъй като то е изисквало неимоверни усилия. 

"Тези усилия дадоха успех, защото ако погледнем в частта на икономиката, правителството на Пламен Орешарски започна мандата си с икономически растеж от -0,2%. Поставихме икономиката с икономически растеж от +2,1%. Това е нещо, което не се е случвало от много отдавна, тъй като основната ни цел бе именно да създадем основите за един устойчив икономически растеж." - обясни Стойнев.

Още по темата

Бившият министър на икономиката и енергетиката е на мнение, че трябва да се развива фондът към банката за развитие, който би осигурил необходимата гаранция на малки и средни предприятия при взимането на кредит. 

"Именно с този национален гаранционен фонд могат да се вземат пари, той до сега, изцяло 100% е държавен. Ако 51% остане държавен, а 49% привлечем ресурс от частните банки, то тогава на самите банки им давам едно поле на действие, те да разширят пакетите си на малки и средни предприятия, да влязат в нисши, които до момента те не са стъпили. По този начин ще дадем още един реален стимул на малките и средни предприятия. В крайна сметка, те са гръбнакът на българската икономика." - обясни Стойнев.

Чуйте коментара на бившия министър на икономиката и енергетиката:

 

 


 


 

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма