България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тодор Николов: Решението КТБ да бъде спасена е добро

При този сценарий ще са нужни законодателни промени и актуализация на бюджета

30.10.2014 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Тодор Николов: Решението КТБ да бъде спасена е добро

Решението КТБ да бъде спасена е добро, смята финансистът Тодор Николов. В Сутрешния блок на България Он Ер той коментира, че при този сценарий ще са нужни както законодателни промени, така и актуализация на бюджета.

"В зависимост от това как четем тази информация има различни решения. Не съм съгласен с тезата, че КТБ трябва да се остави да фалира, независимо, че предишни наши разговори казахме, че трябва да се следва закона и не трябва да се допусне обезценяване на активите на банката и след това не трябва да се допусне толкова дълъг период от време, в който нищо да не се прави." - обясни Николов.

Ситуацията е доста динамична в момента и докладът, който беше внесен на 29 октомври направи съществена промяна, подчерта Николов.

"Това, което започна да се случва в НС е по-правилното решение. Защо? Ако се оздрави  банката с цел тя да може да  продължи да функционира като банкова институция, тогава щетите и за данъкоплатците, и за вложителите ще са много по-малки, тъй като това ще даде възможност банката да функционира, да се разплаща с вложителите частично и от друга страна да започне осребрява част от онези активи, които са закупени с инвестициите на банката." - заяви Николов.

Ще се наложат законодателни промени, за да се ограничат щетите след кризата в КТБ, смята Николов.

ко още сега прокуратурата започне да разследва всички сделки, които са направени в периода на тези шест месеца, в които банката беше поставена под особен надзор -  какви сделки са се правили през този период от страна на кредитополучателите и ако бъдат констатирани случаи, при които имаме прехвърляне на активи с цел кредитополучателите да бъдат оставени  без реални активи, тогава в законодателството е добре да бъдат приети такива изменения, които да позволят подобни сделки да бъдат обявени за нищожни, за да може да се запази стойността  на кредитите, които са били предоставени." - коментира финансистът.

Не трябва да се отхвърля и варианта държавата да помогне на КТБ с 50% от средствата,а останалата част - акционерите, подчерта експертът.

ащото, ако частни структури без значение дали това са сега от кръга на сегашните акционери или външни фондове и потенциални инвеститори са склонни да инвестират 2 млрд. това е много по-добре, отколкото негативният сценарий данъкоплатците и вложителите да изгубят 4 млрд." - заяви Николов.

Целият коментар може да видите от видео файла: