България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Ралчев: Никой не беше подготвен за ИД

ИД е изключително гъвката и жизнена организация

30.10.2014 | 11:45 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Ралчев: Никой не беше подготвен за ИД

Групировката ИД е една много стройна организация с изключително добре обучени ръководни кадри, както и силно въоръжени. Това коментира експертът по сигурност Румен Ралчев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи нито България, нито световната общественост, нито НАТО са били подготвени за ИД.

"Това е една държава, която е с площ по-голяма от Ливан. Повече от 8 млн. души население, което продължава да се разширява и същевременно проявява изключителна агресивност. Тя е насочена в няколко посоки. Тя не води война на един фронт, а на няколко фронта." - коментира Ралчев. 

По думите на експерта държавите срещу групировката изостават, защото не са напълно запознати с методите, които са възприели за въоръжение. 

"Това явление се очакваше, защото ако погледнем назад във времето след разбиването на Ал Кайда, 2006 година убийството на Айман ал Зауахири, тогава някъде видяхме истинското лице на една крайна групировка, която започна с клане на европейци. Колкото и да е жалко първите европейци, които бяха заклани бяха двама български шофьори - тогава на този факт не се отдаде голямо значение и постепенно се набра инерция и се стигна до днешното положение, когато една изключително динамична военна машина, която използва голяма компилация от последни постижения на техниката и на военната теория, комбинирана с партизанско и  преди всичко терористични методи. Тя е изключително гъвката и жизнена." - допълни Ралчев.