България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ

Политиците са виновни за лошото състояние на КТБ

29.10.2014 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ

Участието на държавата в оздравяването на КТБ е единственото решение за закъсалата банка. Този сценарий описа бившият финансов министър Муравей Радев в Сутрешния блок на България Он Ер. Той изрази съмнения, че дупката в активите на закъсалата банка е над 4 млрд. лева. По думите му липсата е под 1 млрд. лева.

Политиците са виновни за лошото състояние на КТБ, защото са допуснали една нормална финансова институция да се превърне във финансов Франкенщайн, смята  бившият финансов министър Муравей Радев.  Според него докладът на БНБ е показал, че КТБ не е изпълнявала функциите на нормална банка. 

"В крайна сметка се оказва,че това не е банкова институция, а една каса с много пари  за домашно обслужване на Цветан Василев и неговия кръг от групировка и един финансов инструмент за политическа корупция.  Защото подобно явление без един здраво опънат политически чадър не може да се случи в нито една цивилизована държава." - коментира Муравей Радев.

Според финансиста, от самото начало БНБ  се опитва да прехвърли отговорността за КТБ на други институции. Сега парламентът ще трябва да избере кое ще е по- малкото зло за данъкоплатеца - дали да обяви фалита на банката или да да я спаси. Муравей Радев е категоричен, че държавата трябва да участва в оздравяването на КТБ.

"Според мен пътят на спасението минава от там, че държавата трябва да участва с 51% в новия капитал и тогава да възстанови доверието на хората в стабилността на банката. Защото ако държавата е там тогава ще дойдат и други инвеститори - Оманският фонд и т.н. самите хора с депозити над гарантираните биха предпочели вместо  да ги загубят временно да ги обърнат в акции и тогава се решава първия капиталов проблем, а след това и втория –ликвиден проблем на банката." - допълни Муравей Радев.

Сметките на Радев показват, че ако държавата реши да спаси закъсалата банка,  то до 7 ноември, когато  се очаква  да бъде отнет лицензът на КТБ, парламентът трябва да  е променил законодателството. 


Муравей Георгиев Радев завършва висше образование "Икономика на промишлеността" във Варна. Радев е български политик, министър на финансите в правителството на Иван Костов. Избран е за депутат в 37, 38 и 39 НС. В правителството на Иван Костов е министър на финансите от 1997 до 2001. Радев е сред основателите на ДСБ през 2004г., но не е включен в ръководството на партията и в листите за парламентраните избори през 2005.