България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите да помислят малко повече за личните си финанси, съветва Преслав Китипов

Българите не винаги успяват да планират достатъчно добре личните си средства

29.10.2014 | 11:30 Редактор: Ирина Георгиева
Българите да помислят малко повече за личните си финанси, съветва Преслав Китипов

Българите да помислят малко повече за личните си финанси, особено след финансовите турболенции от последните месеци. Такъв съвет даде финансистът Преслав Китипов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него все повече хора започват да се интересуват от това как да се оправят във все по-сложния финансов свят, въпреки че нашенците не винаги успяват да планират достатъчно добре личните си средства, както и не са достатъчно ограмотени по тези теми.

"Сякаш забравихме да поставим в центъра самия човек, самия индивид и самото семейство и да посочим как тази единица може да се ориентира в тази сложна обстановка и какви действия трябва да предприеме. А не отвън да му посочваме решенията, тоест да провокираме самите хора." - коментира Китипов. 

Понякога на индивида му е трудно обвърже финансовите теми, смята Китипов. Според него има три основни тези, на които да се спре.

"Първото е - Какво ни трябва? Доста обхватна тема, но можем да си говорим с конкретен пример и ако говорим за пенсионната система, защото в момента е на дневен ред - Какво ни трябва? - трябва ни достоен доход, когато се оттеглим от активна дейност. Как можем да сметнем това? - Това вече е въпрос на малко по-прецизни изчисления. Например: Какво ще ни донесе държавното осигуряване, тоест колко бихме получавали, ако се оттеглим от активна дейност и един минус с това, което ни е необходимо и виждаме разликата, която се получава. Оттам насетне трябва да преценим как да допълним тази разлика ние самите, а не да чакаме от някого." - обясни Китипов.

На второ място нужно е да се погледнат всички продукти на пазара и да се преценят кои са най-подходящите, съветва Китипов. 

"Третото изключително важно е да си уговорим на въпроса кога ни съветват и кога ни продават." - допълни Китипов. 

Европейските програми са насочени към предприемаческия дух и към самия индивид, коментира Китипов. Според него дребният бизнес може да ни дърпа напред. 

Преслав Китипов е основател на първата компания за лично финансово планиране в София. Дипломиран финансов консултант.