България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борислав Виларов: Малко вероятно е в близкия месец да се сформира правителство

20.10.2014 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
Борислав Виларов: Малко вероятно е в близкия месец да се сформира правителство

Малко вероятно е в близкия месец да се сформира правителство. Това прогнозира в Сутрешния блок на България Он Ер политологът Борислав Виларов. Според него тепърва политическите сили, които ще участват в бъдещия кабинет ще уточняват управленската си програма и персоналните постове, което ще отнеме време.

"Безспорно преговорите, които се водят са едно в добра посока нововъведено правило. От друга страна е малко особен начинът, по който се водят. За да има някакъв резултат, те трябва да са закрити, а след това да се оповестява за какво става дума. Става дума за това, че ГЕРБ изпитват другите като някакъв тест кой колко близо е до тяхната програма. Всъщност оказва се, че тези, които са най-близко по не съвсем ясни причини, Реформаторският блок едва ли не смята, че преговорите били провалени, а дали е така или не - ще разберем тази седмица. Партии и организации, които да седят много по-далеч като Патриотичния фронт и АБВ се оказва, че преговорите били успешни." - смята Виларов.

Управляващите имат много сериозни проблеми, с които трябва да се захванат - с оздравяване на данъчната система, с реформи в социалната, пенсионната система, енергетиката, подчерта Виларов. Според него преговорите за сформиране на правителство обаче ще продължат и след тази седмица -на експертно ниво. Работата на новия парламент ще започне с актуализация на бюджета, с приемане на новия бюджет, с решаване на проблемите на КТБ, така че самата дейност около решаването на тези проблеми ще помогне да се осветли бъдещата коалиция, смята Виларов.

 

Борислав Виларов е политолог, завършил история и политология в СУ, хоноруван преподавател по политически маркетинг и комуникации в СУ и НБУ.