България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Васил Велев: Най-правилно е новото правителство да внесе проект за актуализация на бюджета

02.10.2014 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Васил Велев: Най-правилно е новото правителство да внесе проект за актуализация на бюджета

Най-правилно е сформираното ново правителство да внесе проект за актуализация на бюджета, а служебният кабинет да даде отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието, какъвто нямаме по приходите и разходите, както и анализ за неизпълнението на приходите и преизпълнението на разходите, така и отчет за управлението на държавния дълг и неговото състояние и за състоянието на фискалния резерв. Това коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи, ако новото правителство разполага с тези анализи, то бързо ще успее да формира позиция.

Велев заяви, че това е принципната причина синдикати и бизнес да отхвърлят и бюджета, но имат и същностни мотиви. Един от тях е предлаганият голям дефицит.

"Дефицитът нараства според проекта. Дефицитът до 3,6% по методиката на ЕС на начислена основа, а на касова основа до  4% към БВП. При таван от 2% при нашето законодателство и 3% при европейските изисквания. Това е един от показателите, които определят пътя ни и влизането ни към еврозоната. Това е много важен праг, ойто не трябва да се преминаваи има възможност това да се направи." -  обясни Велев.

Прекомерният дълг е втората причина за несъгласието, подчерта Велев.

"4,5 млрд държавен дълг плюс още 2 млрд. държавно гарантиран. Само за 3 месеца се предлага държавният дълг да скочи с 40% спрямо текущото състояние. Тези цифри са мотивирани с едно изречение, без стабилни анализи. Изречението е: "Да се осигури сигурен буфер." Не се управлява така държава." -  смята Велев.

Експертът коментира и казуса КТБ. По негови думи там има още много неяснота и недоверие.

"Има много голямо недоверие към тези, които трябва да хвърлят яснота върху тези въпроси-имам предвид УС на БНБ и неговия председател. Обществото, в това число и социалните партньори не вярват на тази институция. Не вярват на този управител. Това е и причината ние да предлагаме в актуализацията на тазгодишния бюджет, ако изобщо се увеличава дългът, това да е до размера на новия дефицит, ако той не може да бъде покрит от фискалния резерв, защото не можем да сме сигурни. Числата, които се дадоха са много условни, падежите могат да бъдат януари, но могат да бъдат и февруари, нямам предвид погасяване на външния дълг. Имам предвид директни плащания, пенсии и т.н. Не е ясно числата, които ни ги дават дали са със или без вземанията от ЕС, защото последния отчет, който имаме за фискалния резерв е към 31 юли и то е за 8 млрд.и 850 млн. лева." - подчерта Велев.

Пълният коментар в следващото видео: