Любомир Дацов: Депозитите от КТБ вероятно ще бъдат прехвърлени в здрава банка

При този размер на спестяванията това трябва да е една от първите две банки в страната, коментира финансистът

30.09.2014 | 09:45 Редактор: Мариета Иванова
Любомир Дацов: Депозитите от КТБ вероятно ще бъдат прехвърлени в здрава банка

Вероятно ще има изменение на Закона за гарантиране на влоговете, за да може Фондът да се намеси и да прехвърли евентуално депозитите от КТБ в рамките на 5 или 20 дни в здрава банка, коментира в предаването Денят On Air финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Той посочи, че по този начин хората ще са спокойни за спестяванията си и ще оставят парите си банковата система, а тези, които искат, ще имат възможност да ги изтеглят от здравата банка.

Експертът посочи, че при този размер на депозитите прехвърлянето трябва да е към по-голяма банка- „една от първите две  в страната“. Той уточни, че по-този начин и натискът върху фонда ще е по-малък, и няма да има нужда от рекапитализация.

Попитан за присъединяването на България към еврозоната Дацов посочи, че чисто политически „няма идея как да се върви в тази посока“. Той допълни, че много по-важно от спазването на европейските закони е спазването на българските.

„Имаме нов закон за публичните финанси и там е отбелязано, че дефицитът трябва да е в рамките на 2%. Ние нямаме проблем да си нарушаваме българското си законодателство, което ще бъде нарушено и тази година, и както изглежда и следващата година. Следващата година ще бъдем благодарни, ако имаме 3% дефицит. И това е по-големият проблем“, заяви Дацов.