България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо стартиралата процедура на ЕК срещу България заради КТБ е добър сигнал?

Коментар на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията

26.09.2014 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Защо стартиралата процедура на ЕК срещу България заради КТБ е добър сигнал?

Ситуацията със спасяването на КТБ е в изчаквателен режим до изборите, посочи в Сутрешния блок на България Он Ер Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. Според него стартиралата наказателна процедура срещу страната ни заради случващото се с КТБ всъщност е добър сигнал.

"Ако България успее да се вмести в някакъв краткосрочен план и да покрие изискванията тази наказателна процедура ще бъде прекратена. Добър сигнал от ЕК е тази наказателна процедура е, защото това показва, че тя следи проблематиката в България и институциите трябва да знаят, че не могат да си позволят да протакат този проблем. От друга страна това е съвсем първата стъпка в процедурата. До нейното цялостно развитие може да мине много време и да се привлекат и други институции, така че специално конкретни негативни последствия за страната в момента все още няма. Въпреки това България трябва да ускори работата си по този конкретен случай, за да избегне по-нататъшното развитие на процедурата." - обясни Марков.

ЕК даде ясен сигнал, че ще наблюдава внимателно и избора на председател на ВКС, заяви Марков.

"Кадруването в съдебната власт е един от най-сериозните проблеми, който е многократно критикуван и от самата ЕК. Дори ЕК си позволи така в доста силен тон да заяви, че това ще е тест за това, дали Съдебната система е годна да излъчва годни и независими квалифицирани кандидати на ръководни постове." - обясни Марков.

Начинът, по който се гласува нарушава поне два принципа за избора на председател на ВКС - тайната на вота и за равнопоставеността на кандидатите, отбеляза Марков. Според него това обаче е най-малкият проблем.

През последните години Румъния успя да ни изпревари, защото успя да "сложи на масата" конкретни резултати, подчерта Марков и допълни, че у нас няма такива промени.

Чуйте пълния коментар: