България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йордан Божилов: НАТО все още няма план за действие в новите страни-членки

Пряка заплаха за България от кризата в Украйна в момента няма, коментира експертът от Софийски форум за сигурност

17.04.2014 | 10:39 Редактор: Мариета Иванова
Йордан Божилов: НАТО все още няма план за действие в новите страни-членки

Кризата в Украйна изтъкна на преден план проблема, който многократно е бил обсъждан, че НАТО все още няма план за действие в новите страни-членки, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Йоанна Николова Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Той посочи, че от представляваната от него организация многократно са настоявали за изготвянето на подобни планове за защита, особено за страните в Черноморския регион.

Експертът по сигурността подчерта, че за пръв път от много години Русия пряко застава срещу НАТО и ЕС. В резултат на разполагането на руски военни част по границата с Украйна и НАТО засилва  военното присъствие в Източна Европа, коментира Божилов.

„Пребазират се самолети в Източна Европа, кораби в Черно море, но това е в резултат на разполагането на руски военни по границите с Украйна“, посочи експертът.

Към момента пряка заплаха от украинската криза за България няма, каза Божилов. Има потенциални рискове, които са били обсъдени на организираната преди ден кръгла маса "Ситуацията в Украйна и нейното отражение върху сигурността на България“, където кризата е разгледана в контекста на четири типа взаимодействие: в отношенията между България и Русия, от една страна, между България и НАТО, от друга, България и Украйна – от трета, и Украйна и ЕС- от четвърта.

Потенциалните рискове за българската национална сигурност са свързани още с енергийните доставки, износа на пшеница и икономическите отношения като цяло, коментира Божилов.

„В някои отношения България е зависима от Русия, особено в енергийните доставки. Това са стратегически суровини и евентуално намаляване или спиране на доставките, както и движение на цените, няма как да не се отрази върху страната,“ посочи експертът.

Той допълни още, че ситуацията в Украйна вероятно ще рефлектира на износа и цените на пшеница. Божилов поясни, че ако Украйна  бъде възпрепятствана да изнася пшеница, вероятно българските компании ще имат по-голям шанс да го направят. Подобни тенденции и евентуално създаване на дефицит на българския пазар обаче неизбежно ще се отразят върху цените на местния пазар, коментира още експертът.

На въпрос какво трябва да се направи, за да бъде защитена националната сигурност от подобни рискове, Божилов коментира, че възможно най-скоро трябва да бъдат изградени интерконекторните връзки с Гърция, Турция и Румъния.
„Трябва да знаем още откъде ще доставяме части и всякакви оръжия. И да търсим механизми да компенсиране на евентуални загуби“ посочи Божилов.