Спортен празник в столицата по повод кампанията София - европейска столица на спорта 2018

Участници се включиха в 7 популярни вида спорт

24.05.2015 | 13:23 Редактор: Ваня Симонска
Спортен празник в столицата по повод кампанията София - европейска столица на спорта 2018

София стартира кандидатурата си за Европейска столица на спорта през 2018-та година със състезания, провели се на връх 24 май.

"Спортувай в твоя град" е първото от поредицата събития, с които ще се отбележи кампанията. Фестивалът се организира от Столична община и Асоциация "Спорт в свободното време".

Тази неделя се превърна в истински празник за любителите на спорта като интересът към състезанията при националния стадион "Васил Левски" бе огромен. Участниците се включиха в 7 популярни вида спорт, характерни за градската среда: баскетбол 3 х 3, скейтборд, стрийт ВМХ, блейд, катерене на стена, атлетически крос и колоездене.

До края на годината предстоят още спортни надпревари, които са част от инициативата. На 21-и юни ще се проведе "Витоша summer fest" по три маршрута - 4 км пеш или с колело, 7.5 км – бягане и 25 км изкачване на Черни връх за колоездачи. В последствие желаещите могат да се включат и в европейската седмица на движението и спорта, а през есента пък ще се състои софийският маратон, за който вече са се записали над 250 атлети.

За кампанията "София - Европейска столица на спорта 2018-та", Столична община ще инвестира близо 5,5 милиона лева като в следващите три години ще бъдат организирани общо 365 регионални надпревари, 32 градски и 12 национални. Предвижда се до края 2017 г. в София да се изградят около 100 км велоалеи, още 2 спортни зали, ледена арена в квартал "Младост" и многофункционален комплекс в парк "Възраждане". От Общината планират и изграждане на 24 фитнес площадки на открито, както и поставяне на тенис маси в парковете.