Скандал с ремонта на Зимния дворец

21.08.2014 | 15:15
Скандал с ремонта на Зимния дворец

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова предприе спешни действия по прекратяване на процедурата за поръчка за изпълнител на ремонта на Зимния дворец в София.

Заради избухналия скандал около обществената поръчка Раданова уволни цялото ръководство.

Според Евгения Раданова са допуснати съществени усложнения и неточности, доказани при одита. Ръководството на "Академика 2011" е било информирано за проблемите и от него са били изискани документи, свързани с проверката. Но вместо поръчката да бъде спряна, то на 18 август е публикувано решение за възлагане на поръчката, без Министерството да е информирано за това.

Обществената поръчка за Зимния дворец е пусната по времето на спортния министър Мариана Георгиева. В обявлението за поръчката, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 16 април 2014 г. е записана прогнозна цена 40 833 333 лева. Сума, която сама по себе си, е скандална и пазарно неориентирана. Интересно е, че конкурсът се печели от фирмата, предложила най-висока цена за изпълнение на поръчката, получавайки най-висока оценка спрямо останалите кандидати. По думите на Раданова и екипа й сумата е силно завишена като тя поясни, че никой от Академика не е представил разумни аргументи на какво е базиран този разход.

Зимният дворец на спорта отваря врати през 80-те години на миналия век. Спортното съоръжение разполага с две ледени пързалки. Във времето Дворецът губи все повече от представителността си като значително изостава от модерните спортни съоръжения по света за провеждане на зимни мероприятия. В последните години тук ще откриете повече дискотеки, ресторанти и заведения, отколкото хора, практикуващи спорт. Очевидно е, че Дворецът спешно се нуждае от основна реконструкция, тъй като моментното му състояние е трагично. Счупени прозорци, мухъл, пробит покрив – това са само на пръв поглед проблемите на сградата.