България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

22% от фирмите в България не знаят дали имат просрочено плащане

Светла Петрова: Голяма част от фирмите не знаят кога един дълг е просрочен

25.04.2014 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
22% от фирмите в България не знаят дали имат просрочено плащане

Над 20% от фирмите в България не знаят дали имат просрочено плащане. Това заяви търговският мениджър Светла Петрова в Сутрешния блок на България он ер. Петрова подчерта, че просрочването започва веднага след падежната дата. Колкото по-бързо един дълг започне да се събира, толкова по-добре е за фирмата, посъветва мениджърът. По нейни думи опитът показва, че ако една компания не се погрижи за събирането на своите дългове от 1 до 2 месеца, то тя може да се окаже в затруднение.

За фирмената задлъжнялост пряко влияние оказват и начините на разплащане, които компаниите избират, заяви Светла Петрова. Над 80% от компаниите у нас работят на принципа на отложеното плащане и това оказва сериозно влияние върху междуфирмената задлъжнялост, допълни търговският мениджър.  По нейни думи много по-мако компании изискват авансово плащане на част от сумата или на пълната сума, преди осъществяване на сделката.

Според  Светла Петрова ръстът на фалиралите компании е нарастнал. Тя съветва компаниите много внимателно да избират типът на плащания и вземания. Когато една фирма трябва да събере своите вземания е хубаво а се обърне към професионална подкрепа, а не да разчита само на вътрешни отдели в компанията,посъветва експертът.

Чуйте още от коментара на търговският мениджър Светла Петрова: