Чешките власти задържаха руснак, заподозрян за атаката срещу LinkedIn

Русия ще се бори с всеки опит за екстрадиране

21.10.2016 | 11:15
Чешките власти задържаха руснак, заподозрян за атаката срещу LinkedIn

Чешката полиция е задържала руснак, търсен във връзка с хакерски атаки срещу цели в САЩ. Арестът е извършен в сътрудничество с Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР), предава Ройтерс.

LinkedIn, компанията, стояща зад едноименната социална мрежа, обяви, че арестът е свързан с атака от 2012 г. срещу нейната платформа. Преди време фирмата обяви, че пробивът може да е довел до компрометирането на данните на 100 млн. потребители, заради което призова хората да сменят паролите си.

"След атаката през 2012 г. за кражба на информация за потребители на LinkedIn ние останахме активно въвлечени в разследването на ФБР за откриване на отговорния за случилото се“, коментира LinkedIn в изявление. „Благодарни сме за усилената работа и отдадеността на ФБР в усилията да намери и залови тези, за които се вярва, че са отговорни за тази престъпна дейност", допълва се в съобщението.

Чешката полиция заяви, че съдът ще реши дали да екстрадира заподозрения в САЩ. Руската информационна агенция ТАСС посочи, че Русия ще се бори с всеки опит за екстрадиране.

"Настояваме задържаният да бъде предаден на Русия“, писа агенцията, като се позова на думите на говорителя на руското посолство в Прага Андрей Колмаков. Ройтерс не е успяла да открие Колмаков за коментар.

Чешките и американските власти са отказали да потвърдят дали мъжът е заподозрян за атаката срещу LinkedIn или да коментират какви обвинения са му били отправени.

Видео, пуснато от полицията, показва как полицейските служители арестуват мъж, който не оказва съпротива. Арестът е извършен в ресторанта на хотел в центъра на Прага. 

Говорителят на чешката полиция заяви, че става дума за мъж на име Евгений Н., руски гражданин, роден през 1987 г. Той е арестуван на 5 октомври в отговор на заявка на Интерпол. Задържаният е бил отведен за кратко в болница, след като е припаднал, но след това е бил закаран в ареста.

Двама американски представители твърдят, че мъжът не е свързан с последните политически хакерски атаки в САЩ. Този месец правителството на САЩ обвини Русия в кампания от кибератаки срещу организации на Демократическата партия.

Обвиненията идват точно в навечерието на президентските избори в страната. Руският президент Владимир Путин заяви, че хакерски скандал не би бил в интерес на Русия.  

Четете още новини в Investor.bg