HERE създава дигитални карти за следене на трафика в реално време

Услугата помага за намиране на свободни паркоместа

26.09.2016 | 17:47
HERE създава дигитални карти за следене на трафика в реално време

Компанията HERE, разработваща дигитални карти, пуска услуга за следене на трафика в реално време, която предупреждава за опасностите на пътя и помага за намиране на места за паркиране. Всичко това се случва чрез използването на сензори и камери, монтирани в луксозните модели на колите на своите собственици, пише Bloomberg.

Услугата, която ще дебютира най-рано в началото на следващата година, е първата, при която автомобилни сензори се ползват за доставянето на данни, за да могат шофьорите да получават незабавно информация за трафика, разкри компанията.

Данните, генерирани от германските луксозни коли, ще представят по-подробна информация от подобната услуга, предлагана от конкурента Waze, собственост на Google, твърди Никълъс Губер, ръководител на мениджмънта на платформата в HERE, която беше придобита от BMW, Audi и Daimler.

Дигиталните карти се превърнаха в изключително конкурентна област, когато става дума за автономни коли, които изискват много подробна картина на заобикалящата ги среда, за да се ориентират без помощта на шофьор. Google плати 1 млрд. долара за Waze през 2013 г., а Ford Motor през юли инвестира в Civil Maps, калифорнийски стартъп, който създава 3D карти за самоуправляващи се автомобили.

Услугата за показване на трафика на HERE показва как дигиталните карти могат да бъдат свързани с автономното шофиране. Освен че ще предоставя информация на шофьорите, услугата може да задейства автоматично спирачките на автомобила, за да избегне опасности на магистралите например.

HERE вече предоставя карти на около 80% от колите с вградена навигационна система в Северна Америка и Европа.

Четете още  новини в Bloombertv.bg