Спадът в търсенето на персонални компютри затруднява HP

Печалбата на компанията се срива с 11 на сто, планира се и намаляване на състава на служителите

26.05.2016 | 16:28 Редактор: Луиза Божинова
Спадът в търсенето на персонални компютри затруднява HP

Слабото търсене на принтери и персонални компютри продължава да затруднява производителя на хардуер HP Inc. През второто си фискално тримесечие компанията е принудена да преглътне спад в приходите от продажби от 11 на сто до 11,6 млрд. долара. Изключвайки валутните колебания, спадът би бил от 5%. Анализаторите очакваха приходите да са в размер на 11,72 млрд. долара.

Печалбата също се срива с 11 на сто до 629 млн. долара, но въпреки това надмина очакванията на анализаторите, което доведе до ръст на акциите с 2% в следборсовата търговия, предава Ройтерс. Нетната печалба възлиза на 36 цента на акция, докато преди година бе в размер на 55 цента на акция.

HP е успяла да свие разходите си през изтеклото в края на април второ тримесечие с около 10% до 10,75 млрд. долара.

Дион Уейслър, изпълнителният директор на HP, заяви, че като цяло за годината компанията ще успее да свие разходите с над 1 млрд. долара.

Още през февруари компанията обяви, че ще осъществи планираното намаляване на служителите с 3 хил. позиции в рамките на текущата фискална година, а не за три години, както бе планирано по-рано.

Същевременно в сряда вечер компанията бе по-предпазлива по отношение на прогнозата си и понижи с 4 цента горния край на диапазона си за печалба на акция до 1,65 долара за акция.

От ноември насам HP обхваща производството на хардуер – принтери и компютри, докато поделенията с по-голям потенциал за бъдещо развитие – сървърните технологии и услугите за съхраняване на данни, са под шапката на Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Във вторник финансовите си резултати представи и HPE, като обяви ръст на приходите от около 1 на сто. Освен това HPE ще отдели своето изпитващо затруднения поделение за услуги и ще го слее с придобития конкурент Computer Sciences.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.