Huawei съди Samsung в САЩ

Причината - нарушени патенти, покриващи мобилните устройства и технологии за комуникации

25.05.2016 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
Huawei съди Samsung в САЩ

Китайският производител на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника Huawei заяви, че е завел дело в САЩ срещу Samsung, с което твърди, че производителят на електроника от Южна Корея е нарушил редица патенти, покриващи мобилните устройства и технологии за мобилни комуникации, предава Bloomberg.

Делото маркира първото голямо правно предизвикателство от страна на китайски производител на смартфони срещу Samsung, който доминира продажбите в световен мащаб през последните няколко години. Китайските компании изказват нарастващи амбиции за света на смартфоните, където основни играчи, като Huawei, инвестират милиарди долари, за да подсилят патентните си портфейли, което им позволява да се конкурират все по-добре с Samsung и Apple Inc. на задграничните пазари, коментира Wall Street Journal.

Huawei заяви, че настоява за обезщетение за предполагаемо нарушение на 12 от нейните патенти – четири, свързани със смартфоните и осем, свързани с технологиите за ползване на мобилните мрежи. Делото обхваща използването от страна на Samsung на мрежов протокол, за който Huawei твърди, че помага за гарантиране на непрекъсната телефонна услуга в 4G LTE мрежи. Huawei твърди, че Samsung е използвала тази технология при нейните водещи продукти, започвайки от модела Galaxy S II, който бе представен преди цели пет години.

"Samsung и нейните филиали са спечелили милиарди долари от продажбата на продукти, които използват технология на Huawei", казва китайският концерн според съдебните документи, които са подадени в Окръжния съд в северния район на Калифорния.

"Надяваме се, че Samsung ще уважи инвестициите на Huawei в развойната дейност и патентите, като спре да ползва в нарушение нашите патенти и получи необходимия лиценз от Huawei. Надяваме се Samsung заедно с Huawei да движим съвместно индустрията напред", каза Дин Сянсън, президент на поделението за интелектуална собственост на Huawei, в изявление.

Говорител на Samsung заявява, че компанията "внимателно ще анализира жалбата и ще предприеме необходимите действия, за да защити бизнес интересите на Samsung".

Базираната в Шъндзън Huawei е подала съдебен иск срещу Samsung и в Китай, понеже САЩ и Китай са двата най-големи пазара и за двете компании.

Huawei е третият по големина производител на смартфони по продажби, като държи 8,3% дял през първото тримесечие, докато година по-рано делът ѝ бе 5,4 на сто, показват данни на пазарния анализатор Gartner. Samsung има 23%-ен дял, следван от Apple с 15%. Следващите големи играчи са също от Китай - Oppo Mobile Telecommunications Corp. и Xiaomi Corp.

Делото бележи обрат на ролите в тази индустрия, особено за Китай, където фирмите често са от другия край при съдебните спорове за нарушаване на патенти. На пазара на смартфони в азиатската страна имаше бърз ръст през последните години, но различни закони за интелектуалната собственост извън Китай забавяха експанзията извън страната.

През миналата година Huawei е вложила 59,6 млрд. юана (9,2 млрд. долара), или 15 на сто от годишните си приходи, в развойна и изследователска дейност, обяви компанията в свое съобщение. Към декември 2015 г. китайската компания държи 50 377 различни патента.

Samsung, от своя страна, държи 110 145 патента на глобално ниво и е вложила 14,8 трлн. вона (12,45 млрд. долара) в развойна и изследователска дейност през 2015 г.

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg.