Square отчете загуби след първото тримесечие

Компанията за мобилни разплащания не успя да привлече потребители и рекламодатели

06.05.2016 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Square

Square, компанията за мобилни разплащания, управлявана от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, отчете по-голяма загуба от очакваното. Това се дължи на по-високите разходи и доведе до рязък спад в цената на акциите в следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Забавянето на растежа в преди бързо развиващата се Square Capital, която работи с малки търговци, също предизвиква притеснения.

От компанията обявиха, че Square Capital е дала 153 млн. долара заеми през първото тримесечие, което е с 4% повече спрямо предходното, а причината за това са „по-предизвикателните условия на кредитния пазар“.

Фирмата работи като посредник, който предлага средства на клиенти, които иначе не могат лесно да получат такива. Повечето финансирания са организирани от Square чрез трети страни, които се ангажират да купят бъдещите вземания.

Square, която стана публична през ноември, улеснява плащанията между фирмите и клиентите им чрез четец за кредитни карти, който превръща всеки мобилен телефон в терминал за плащане. Изпълнителният директор Джак Дорси заема същата позиция и в Twitter, но инвеститорите вярват по-скоро, че той има шанса да изгради добър бизнес за Square, отколкото да върне Twitter към успеха.

Акциите на Square са поскъпнали с близо 50% от първичното публично предлагане на компанията на 19 ноември, докато тези на Twitter са загубили почти половината от стойността си за същия период. Микроблогинг платформата не успява да привлече потребители и рекламодатели.

Дорси разделя времето си между двете компании, които са базирани в една и съща област на Сан Франциско.

По време на следборсовата търговия акциите на Square поеха с 12,3% надолу до 11,44 долара, въпреки че в отчета имаше и добри новини.

Нетните приходи на компанията са скочили с 51,4%, а брутният обем на плащанията – с 45% до 10,3 млрд. долара. Square повиши прогнозата за годишните си коригирани приходи до 615-635 млн. долара от 600-620 млн. долара.

Нетната загуба обаче, отнасяща се до обикновените акционери, се е увеличила до 96,8 млн. долара от 48 млн. долара през същия период година по-рано, след като оперативните разходи са скочили със 72 на сто до 207 млн. долара.

Square е похарчила повече за маркетинг, разработването на нови продукти и за служители през отчетния период, заявява Дорси в писмо до акционерите.

Като се изключат някои еднократни ефекти, Square е загубила по 14 цента на акция, докато анализаторите очакваха загубата да е 9 цента на акция, според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетните приходи са нараснали до 379,3 млн. долара от 250,6 млн. долара година по-рано и 376,4 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2015 г. Средната оценка на анализаторите беше за 343,6 млн. долара. 

Още технологични новини четете в Investor.bg