Google и Fiat Chrysler в сделка за създаването на автномна кола?

Интернет гигантът и преди е заявявал, че проучва възможностите за партньорство с автомобилни компании

30.04.2016 | 13:45 Редактор: Луиза Божинова
Google и Fiat Chrysler в сделка за създаването на автномна кола?

Google и Fiat Chrysler Automobiles са близо до сключването на партньорство, което може да разбие границата между Силициевата долина и автомобилната индустрия в надпреварата за разработване на самоуправляваща се кола, предава Ройтерс, позовавайки е на източници, запознати с въпроса.

Партньорството може да бъде обявено скоро, допълват те. Новината за преговорите беше разкрита още в четвъртък от блога AutoExtremist.com.

Google, която е подразделение на Alphabet, и Fiat Chrysler отказват да коментират въпроса.

Google преди е заявявала, че не иска да изгражда автономни коли сама и проучва възможностите за партньорство с автомобилни компании, но това все още не е довело до краен резултат. Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджо Маркионе миналата седмица заяви, че компанията му води преговори с развита технологичния гигант, но не разкри повече подробности.

Директорите на други компании за производство на автомобили, включително Ford Motor, General Motors и Daimler, показаха, че са предпазливи по отношение на партньорство с Alphabet или други технологични компании, които биха могли да ги сведат до ролята на доставчици на хардуер. От автомобилните фирми посочват, че не искат да стоят на заден план, докато Alphabet получава по-голямата част от пая, радвайки се на повече печалба от данните, генерирани от превозните средства и техните пътници.

GM намекна, че планира да поеме по собствен път по отношение на технологията за безпилотни автомобили, като се насочи към придобиването на стартъпа Cruise Automation.

По време на обявяването на финансовите резултати на Fiat Chrysler във вторник Маркионе повтори, че се интересува от партньорство с Google или Apple.

Джон Крафчик, който отглавява проекта за автономни коли на Alphabet, обяви още през януари по време на конференция в Детройт, че компанията си търси партньори. Официалните представители на Fiat Chrysler в Мичиган и в Италия са отказали да коментират слуховете, че технологията на Google може да бъде предложена в новия Chrysler Pacifica миниван, който беше пуснат през февруари.

Повече технологични новини четете на Investor.bg