Франция: Facebook, спри да събираш лични данни!

Ако Facebook не се съобрази с френския орган в рамките на тримесечния срок, може да се сблъска с глоба

09.02.2016 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Френският надзорен орган за защита на данните даде 3 месеца на Facebook да спре проследяването на хора, които не са част от социалната мрежа без съгласието им, съобщи BBC. Миналата година бяха направени подобни промени в Белгия.

Още по темата

Френският орган поиска още да се промени сложността на паролите - вместо шест знака, те да бъдат със задължителни осем. От Facebook заявиха, че неприкосновеността на личния живот е приоритет на социалната мрежа.

"Защитата на личния живот на хората, които използват Facebook е в основата на всичко, което правим. Очакваме с нетърпение да се ангажираме с CNIL (френският надзорен орган за защита на данните - Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes) и да отговорим на техните опасения", коментира говорителката на Facebook.

Социалната мрежа следи всеки, който посети сайта, независимо дали е негов член или не - чрез инсталирането на бисквитки - малки текстови файлова, които събират информация за уеб активността. Типът, който се използва от Facebook, известен като datr, може да се задържи в продължение на две години. В Белгия, посетителите трябва да се логнат, преди да могат да видят каквато и да е страница.

Френският контролен орган настоява компанията да прекрати прехвърлянето на някои лични данни в САЩ, тъй като договорът за Safe Harbour е приключил. Facebook многократно е заявявал, че използва други правни договори за прехвърляне на данни към САЩ.

Споразумението, което даваше възможност да се прехвърлят данни между ЕС и САЩ, беше обявено за невалидно през октомври 2015 г., и докато не бъде изготвено ново, това действие не функционира.

Ако Facebook не се съобрази с френския орган в рамките на тримесечния срок, може да се сблъска с глоба, предаде Reuters.