3D технология промени живота на едно седем годишно момиченце

Детето от графство Лъндъндери вече се е върнало обратно на училище и за първи път може да участва в часовете по физическо възпитание

09.10.2015 | 17:19 Редактор: Ирина Георгиева
3D технология промени живота на едно седем годишно момиченце

Уникална операция е променила живота на седем годишно момиче с животозастрашаваща белодробна болест, коментира майка й пред BBC.

Кейти Парк е диагностицирана с белодробна алвеоларна протеиноза още като малко дете. При тази болест "утайки" се натрупват в белите дробове, което затруднява нормалното дишане.

При операцията лекарите са използвали 3D отпечатан гръклян, за да прочистят белите дробове на момиченцето. По думите на майката Шарън Парк, сега Кейт може да живее сравнително нормален живот.

Момиченцето от графство Лъндъндери вече се е върнало обратно на училище и за първи път може да участва в часовете по физическо възпитание. Ежедневни дейности като бягане и скачане са били от нещата, които не е можела да прави преди операцията.

Новата технология е разработена от екип доктори от Лондонската болница London's Great Ormond Street Hospital.

Кейти ще продължава редовно да посещава лечебното заведение, за да й се прочистват дробовете. Болестта изисква редовно "измиване" на белите дробове с морска вода, за да се отстранят отлаганията.

Има само три деца по света, болни от това заболяване, показва проучване на лекарския екип.

Майката на Кейт обясни как дъщеря й се е разболяла пред радиото на BBC:

"Когато Кейт беше на три и половина се разболя от тежка пневмония, от която не й достигаше кислород. Така че от болницата й направиха допълнително изследвания. Когато я диагностицираха с белодробна алвеоларна протеиноза, прогнозите за дъщеря ми не бяха добри, а още и повече, че беше болна." - обясни Шарън Парк.

По думите й до този момент херурзите не са работили по някой толкова млад или толкова малък. 

"Те се затрудняваха да намерят правилната тръбички за гърлото й. Отделно винаги имаше риск, когато Кейт се намира под упойка, че може и да не издържи." - спомня си Парк.

Със сегашната технология детето прекарва по-малко време под упойка, а от екипа обясняват, че тя ги вдъхновява с всеки изминал ден.

/Снимка: Архив/