Цената на акциите на VW спадна с 17% след разкритието за измамата с вредни газове

Volkswagen се извинява, че е мамил за начина, по който се измерват вредните газове

21.09.2015 | 13:15 Редактор: Ирина Георгиева
Цената на акциите на VW спадна с 17% след разкритието за измамата с вредни газове

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн съжалява и се извинява, след като стана ясно, че компанията е мамила при тестовете за измерване на вредните газове, пише BBC.

"Аз лично съжалявам много, че предадохме доверието на клиентите и обществото." - заяви Мартин Винтеркорн.

Винтеркорн е започнал мащабно разследване в компанията, за да се открие кой е създал софтуера, чрез който се е мамило за нивата на вредни емисии. Въпросният софтуер засича кога колата преминава през тест за измерване на вредните емисии на газ - тогава софтуерът включвал вътрешен механизъм, който ограничава изпускането на замърсяващи газове, за да може превозното средство да премине теста. В резултат на тези манипулации колите може да превъзхождат с до 40 пъти установените ограничения за емисиите.

Американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) намери такова устройство в дизелови автомобили включително в моделите Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf и Passat.

Заради разкритието цената на акциите на VW спадна с около 17%. На 18 септември германският автомобилен производител трябваше да откаже поръчките на половин милион автомобили. Може да има и наказателни такси за за ръководителите на VW.

От американската агенция заявиха, че  глобата за всяко превозно средство, което не отговаря на федералните правила за чист въздух ще бъде до 37 500 $ (£ 24,000), тоест те могат да достигнат до 18 млрд. долара. Това би било значителна сума, дори и за компанията, която наскоро изпревари Toyota по най-продавани автомобили в света за първото полугодие на 2015г.

Компанията прекрати продажбата на съответните дизелови модели в САЩ, където те възлизат на около една четвърт от продажбите.