Как ще можем да зареждаме смартфоните си за 1 минута

Иновативни батерии позволяват бързо зареждане на смартфони и електромобили

08.09.2015 | 15:40 Редактор: Велко Каменов

Основателят и главен изпълнителен директор на Storedot Дорон Майесдорф говори пред Bloomberg за иновативните батерии, които компанията му произвежда и които позволяват супер бързо зареждане.

Ришаат Саламат, Bloomberg: Как работи бързо зареждащата се батерия?

Дорон Майесдорф, основател и главен изпълнителен директор на Storedot: Направихме нов дизайн на структурата на батерията и на зарядното, за да създадем система, която позволява много бързо зареждане. Необходимо Ви е ново зарядно и да смените батерията си. Работим с производителите на смартфони, за да направим системата достъпна в магазините.

Ришаат Саламат: Бързото зареждане е възможно само с вашите батерии, а не с всякакви, нали?

Дорон Майесдорф: Именно. Ако се опитате да заредите много бързо обикновена батерия, тя ще се повреди. Ние сменихме всички основни компоненти на батерията – анода, катода и електролита и ги оптимизирахме, за да са пригодени за бързо зареждане.

Ришаат Саламат: Колко бързо може да стане зареждането? При батериите за смартфони за една минута, но не става въпрос само за тях.

Дорон Майесдорф: Да, работим и в сферата на батериите за електромобили, които разчитат на същата технология. Правим нещо подобно на това, което прави Tesla в партньорство с Panasonic. Използваме хиляди батерии в масиви. След това целият този блок, състоящ се от много малки батерии, може да бъде зареждам много бързо. Чрез тази технология батерията на електромобил може да бъде заредена за 5 минути.

Ришаат Саламат: И след като батерията бъде заредена за 5 минути, електромобилът може да измине до 300 мили, нали?

Дорон Майесдорф: Ще стигнем до там. В момента с 5 минути зареждане, електромобил може да измине 150 мили с нашата батерия. След няколко години обаче ще стигнем до 300 мили.

Ришаат Саламат: Значи разговаряте с Елън Мъск?

Дорон Майесдорф: Непряко - да.

Ришаат Саламат: Сигурно сте много развълнуван. Това е един от големите проблеми, свързани с електромобилите. Хората се притесняват за разстоянието, което могат да изминат с тях.

Дорон Майесдорф: Опитваме се да направим така, че шофьорът да се чувства все едно кара обикновен автомобил и да може да зарежда автомобила си бързо,  без да се притеснява, че ще трябва да чака дълго, или че не може да измине още много километри.

Ришаат Саламат: Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Трябва да има някакви негативни страни, защо иначе никой не го е правил досега?

Дорон Майесдорф: Обикновено при опити за бързо зареждане структурата на батериите се поврежда. Ние обаче успяхме да разработим някои органични компоненти, които правят батериите по-издържливи по време на зареждане.

Ришаат Саламат: По-бързо ли се разреждат тези батерии?

Дорон Майесдорф: Не, не, не. Всичко е като при обикновените батерии. Просто нашите са малко по-скъпи, но работим, за да стигнем до цената на обикновените литиевойонни батерии. Подобрените компоненти, които позволяват бързо зареждане, водят до малко по-високата цена. Във всички останали аспекти обаче нещата ще бъдат същите.  

Ришаат Саламат: С кого работите в партньорство в момента?

Дорон Майесдорф: Водещият ни инвеститор и първият ни партньор беше Samsung Ventures. Все още не можем да разкрием останалите.