Първият мозъчно контролиран бионичен крак

Протезата Proprio Foot е разработена от Ossur и се тества от пациенти от повече от година.

22.05.2015 | 14:02 Редактор: Велко Каменов
Първият мозъчно контролиран бионичен крак

Гудмундур Олофсон претърпява инцидент като дете в Исландия. След 28 години, в които живее с постоянни болки и над 50 операции, Олофсон решава да ампутира крака си от коляното надолу. Години след операцията носи протеза Proprio Foot, с моторизиран глезен, захранван с батерии, който се движи сам използвайки сложен алгоритъм.

Преди 14 месеца обаче компанията производител, исландската Ossur, разработва подобрена версия на протезата. Вече Олофсон може сам да движи крака си, използвайки мозъка си.

„Мозъкът предава сигнали към мускулите, тогава те се свиват. Поставихме сензори в мускулите. Те разпознават сигналите от мозъка и ги предават към протезата. По този начин протезата се подчинява на командите на мозъка”, обяснява ортопедичният хирург доктор Торвалдур Ингаварсон.

„След като си сложих бионичния крак ми трябваха около 10 минути, за да се науча да го контролирам. Можех да се изправя и да ходя, да се върна, да седна. Можех да използвам мускулите си, за да мърдам крака си, както искам. Беше невероятно усещане, можех да движа глезена си. Много е странно, не мога да го опиша”, разказва самият Олафсон.