Drone Expo: Приложението на дроните

Първо изложение на дрони в Япония.

21.05.2015 | 13:56 Редактор: Велко Каменов
Drone Expo: Приложението на дроните

Павел Алпейев от Bloomberg News посети изложението на дрони в японската столица Токио, за да се запознае отблизо с приложение на малките безпилотни самолети.

Една от компаниите на изложението използва дрони, за да инспектира фотоволтаични електроцентрали за повредени панели. Когато соларен панел е повреден, той се загрява, което го прави лесно различим на инфрачервената камера, прикрепена към дрона. Така той за минути може да свърши работа, която би отнела на човек часове.

Друга компания използва способността на дроните да се доберат до места, недостъпни за човек. Например в устата на активен вулкан. Япония е дом на множество активни вулкани и през миналата година изригване в планината Онтаке отне живота на 50 души. Услугите, предлагани от тази компания, далеч не са само хипотетични.

Когато е необходимо да се направят сложни снимки от въздуха, не е достатъчно просто да бъде прикрепена камера към дрон. Устройство за управление позволява на снимащите чрез дрони не само да избират какво точно да снимат, а и да го виждат в реално време.

Потребителските и непрофесионални дрони вече се предлагат в Amazon за няколкостотин долара. Изложбата в Токио показва, че те имат приложение в различни индустрии – от земеделие до инспектиране на инфраструктура. С увеличаването на броя на произшествията, свързани с дрони, натискът върху регулаторните органи по света ще се увеличава и те ще трябва да решат въпроси по сигурността и неприкосновеността на лични живот, повдигнати от тази нова индустрия.