P2P кредитирането се разраства

Една от най-големите платформи за подобно финансиране вече работи с Alibaba

11.02.2015 | 13:38 Редактор: Велко Каменов
P2P кредитирането се разраства

Lending Club е една от най-големите платформи за P2P кредитиране. P2P кредитирането представлява заем, даден от някого чрез използването на онлайн платформа без намесата на традиционна финансова институция като банка.  През декември 2014 г. Lending Club излезе на борсата, което беше най-голямото IPO на американска технологична компания за годината.

След набирането на 900 милиона долара, платформата започна да осъществява стратегически партньорства, които да подпомогнат растежа ѝ. Двете най-сериозни от тях са с мрежата от обществени кредитори BankAlliance и китайския технологичен гигант Alibaba.

Обществените банки са финансови институции, които оперират само в определена област, набират депозити от малко местно общество и кредитират представители на същото общество. Затова поддържат близки връзки с клиентите си и ги познават добре. Главният изпълнителен директор на Lending Club Рено Лапланш заяви пред Bloomberg, че след договарянето на партньорството 200 обществени банки в САЩ ще могат да предлагат съвместни заеми на клиентите си и да печелят от ниските оперативни разходи и автоматизацията, които предлага кредитната платформа на компанията.

Партньорството на Lending Club с Alibaba позволява на малки американски компании да финансират закупуването на стоки от платформата на Alibaba, най-вече от китайски доставчици. Заемите са за срок между 3 и 6 месеца - време достатъчно за закупуването на стока от Китай и продаването ѝ в САЩ. По този начин малките бизнеси получават източник на финансиране по-евтин от всички достъпни за тях до момента.